De marketingstrategie van… The Kardashians

De marketingstrategie van… The Kardashians
234

Of je nu fan bent of niet: sommige bekende sterren hebben op zijn zachtst gezegd een opvallende manier om zichzelf en hun producten aan de man te brengen. En met miljoenen of zelfs miljarden op de bankrekening als resultaat is hun strategie zeker het bekijken waard. Frank.news neemt de marketingstrategie van verschillende celebrities onder de loep. In deel 2: The Kardashians, de uitvinders van personal branding.

 
*Het begint allemaal met een sterke brandmanager
Nog voordat Kim Kardashian een relatie aanging met marketingwonder Kanye West was haar familienaam al een gevestigd merk. En wel door Kris Jenner: moeder en opperhoofd van de familie. Jenner heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat haar familienaam, of eigenlijk die van haar overleden ex-man, veel meer werd dan de naam van een real life soap. Ze merkte al snel dat haar familie wereldwijd als favoriete guilty pleasure werd gezien en rook geld. Het kledingmerk dat haar drie dochters, Khloe, Kourtney en Kim, nog voor de real life soap ‘Keeping Up with the Kardashians’ gestart waren, werd in een klap nogmaals gelanceerd toen de serie een succes bleek. Al snel volgden meer productreleases van de Kardashians. Allemaal aangespoord en gemanaged door Kris Jenner; een brandmanager die haar familie en daarmee haar merk, de doelgroep en de markt door en door kent.

 
*Blijf ‘doelgroep denken’, ook binnen een groot merk
Ging het in het begin vooral om Kim, en later ook steeds meer om zussen Kourtney en Khloe, inmiddels zijn halfzusjes Kendall en Kylie Jenner eveneens niet meer weg te denken uit het familie-imperium. En aangezien de laatste twee alleen al door hun leeftijd en kledingstijl een beduidend jongere doelgroep hebben dan de andere drie, wordt hier ook rekening mee gehouden. Ieder familielid heeft haar eigen merkwaarde en daarmee ook een eigen doelgroep. Zo startten de Kardashians ooit hun kledingmerk DASH, terwijl Kendall en Kylie er nu voor kiezen hun eigen samenwerking aan te gaan op modegebied, en wel met het Britse fashionmerk TOPSHOP. Een samenwerking die een stuk beter bij hun merkwaarden en doelgroep past.

 
*Ieder een eigen app
Het gaat voor deze veel besproken familie veel verder dan een eigen parfum of kledinglijn. Inmiddels hebben ze ook allemaal hun eigen betaalde app. Voor €2,99 neemt Kim je mee in haar wereld. Ze laat zien welke outfits haar favorieten zijn, verwijst hiermee slim door naar haar eigen webshop en deelt al haar favoriete mode en beauty tips. Zo ook Kylie Jenner, die haar veelbesproken en non-stop uitverkochte beautylijn slim aanjaagt met eigen tutorial filmpjes. De apps zijn gratis te downloaden. En op iets meer dan de helft van de content zit een slotje, dat de doelgroep voor een eenmalig bedrag van een kleine drie euro maar al te graag betaalt na alle slimme gratis teasers.

 
*Gebruik social media slim voor free publicity
De Kardashians zijn eigenlijk de eerste, echte social influencers. Kim Kardashian zit al een tijd op de troon van meest gevolgde celeb op verschillende social kanalen als Instagram en Snapchat. Haar zus Kylie komt dicht in de buurt, gevolgd door de rest van de happy family. Dit laatste Jenner zusje is er alleen laatst wel achter gekomen dat de vernieuwde regels rondom gesponsorde content gepaard moeten gaan met de rechtmatig verplichte #ad. Gelukkig bestaat het merendeel van haar posts vooral uit inkijkjes in haar leven. Net als de accounts van haar andere zussen. Iets waar de Kardashians hun carrière aan te danken hebben en hun wereldwijde fanbase een groot plezier mee doen.

 
*Gebruik je Unique Selling Point op een unieke manier
Kim Kardashian weet wat haar unique selling points zijn. Daardoor geïnspireerd bedacht ze Kimoji: haar eigen emoticon-app voor €1,99. De dag van de release zorgde de hebzucht van haar fans voor Kim’s spraakmakende billen-emoticon er zelfs voor dat de complete Apple Store en iTunes werd platgelegd. Van je grote zus moet je het hebben/leren, dacht Kylie. Zij zorgde maandenlang voor een mediahype door te ontkennen dat ze door een plastische ingreep van de ene op de andere dag grotere lippen zou hebben. Het geheim zou zitten in een ‘simpel’ huis-tuin-en keuken’- trucje. Dit resulteerde voor een deel van haar doelgroep alleen in bloeduitstortingen en gescheurde lippen. Uiteindelijk kon Kylie niet anders dan er toch eerlijk vooruit komen en bracht ze met dank aan deze nieuwe doelgroepkennis direct een eigen beautylijn met ‘lipkit’ op de markt. Je raadt het al: bij iedere release zijn de lipkits in een paar minuten compleet uitverkocht.

 
Uitvinders personal branding
Als je het vanuit marketingperspectief bekijkt, zijn de Kardashians de uitvinders van personal branding en toch niet alleen famous for being famous’. Alle meningen over een van de bekendste families in de wereld daargelaten…