Darts bij RTL7: commercieel lastig, maar superbelangrijk voor de zender

Darts bij RTL7: commercieel lastig, maar superbelangrijk voor de zender
3480

Met de slogan ‘Meer voor Mannen’ profileert RTL7 zich nadrukkelijk als dé mannenzender van Nederland. Het uitzenden van veel grote dartstoernooien sluit naadloos aan bij die ambitie. Ondanks de moeilijke sponsormarkt vertegenwoordigt darts, als ultieme sport voor de gewone man, een belangrijke waarde voor de zender.

En dat lijkt op het eerste gezicht best grappig. Want bij een mannenzender denk je toch vooral aan knappe dames en strakke vrouwenlijven. Een verleidende knipoog. Darts is wat dat betreft, we weten het allemaal, precies het tegenovergestelde. Geen sensualiteit maar rauwe verschijningen. Niet gebronsd door de zon maar gehard door onregelmatig en vet eten, alcohol en het leven. Mannen van de straat.

En daar ligt nou juist dat aanknopingspunt. Want waar de knappe dames en strakke vrouwenlijven in het echte leven veelal buiten handbereik blijven (eerlijk zijn, heren….) is darts zo aanraakbaar als het maar zijn kan. Het is niet moeilijk om je te identificeren met mannelijke kernwaarden als eten, drinken, samen plezier maken en de kroeg.

 
Huwelijk tussen darts en RTL7,,Darts is echt wel belangrijk voor ons,’’ zegt Marco Louwerens dan ook. De zenderdirecteur bij RTL, gewoon gekleed in T-shirt, heeft in zijn kantoor in Hilversum een huiskamersfeer gecreëerd die past bij de filosofie van de zender. Zittend op de bank vertelt hij over het huwelijk tussen darts en RTL7. ,,De aantrekkingskracht van darts is enorm. Je denkt ‘ff een paar weken oefenen en ik kan het ook’. Dat werkt dus niet zo. Het is echt heel moeilijk. Onze kijkers weten dat. En, de kansen keren zomaar. Je hebt amper tijd om een blokje kaas te snijden in de keuken. Kom je terug, is de wedstrijd gekanteld. Zo snel kan het gaan.”

Sport, spel, spanning. Herkenbare koppen in beeld. De kijkcijfers bewijzen het: mannen zijn gek op darts. Natuurlijk zijn er verschillen, maar ieder willekeurig toernooi kan zomaar goed zijn voor 15 procent marktaandeel. Zeer goede cijfers, toch slaagt RTL7 er slecht mondjesmaat in om de commercie te verbinden aan darts en haar achterban. Hoe kan dat?

 
Kunt wedstrijd niet zomaar onderbreken voor een commercialLouwerens: ,, Het vinden van commerciële partijen valt niet mee. Er zijn er weinig die zich melden, al zien we wel dat het makkelijker wordt. Je kunt een spannende wedstrijd ook niet zomaar onderbreken voor een commercial break. Het zou kunnen dat we in de nabije toekomst een test gaan doen met billboarding. Een boodschap van een paar seconden in beeld. Tijdens de partij. Ook houden we de ontwikkelingen in de gokmarkt in de gaten. Het is niet voor niets dat in Engeland veel grote toernooien een naamgever uit die branche hebben.” Europese regelgeving maakt de verbinding tussen gokmarkt, televisie en sport op het vasteland vooralsnog erg lastig. Net als veel andere sporten heeft ook darts last van de regelgeving die vanuit Brussel wordt opgelegd.

Daar waar de weg naar de kijker is gevonden, lukt het dus amper om dat marketingtechnisch uit te buiten. Maar geen nood. Darts is een marketinginstrument op zich geworden. Net zoals Ziggo Sport (lees Max) dat voor Ziggo is. Mensen kijken naar je zodat je ze kunt binden. Darts verstevigt dus de positie van RTL7 in de doelgroep. En daar wil Louwerens nog wel wat over zeggen. Lachend: ,,Er zijn ook anderen die niets liever willen dan de uitzendrechten van darts. Maar wij hebben ze, al was dat niet goedkoop. Darts is echt een RTL7-ding geworden. We hebben een grote schare trouwe fans. Weet je, ik zag laatst een onderzoek waaruit bleek dat veel mensen denken dat de Formule1 nog bij RTL zit. Was het maar zo! Maar, het geeft wel aan dat wij goed bezig zijn.”

De toekomst van darts op televisie in Nederland is voorlopig gegarandeerd. Daarvoor verdient RTL een pluim. Het nam immers het stokje over van SBS6, dat de rechten ruimt tien jaar geleden louter defensief had aangekocht. Niks uitzenden met als doel dat de concurrent het ook niet kon. Dat kostte de sport bijna de kop. RTL begon helemaal opnieuw, koppelde er een heldere filosofie aan en plukt daar nu de vruchten van.

 
Hard werken aan digitaal platformOm de verbinding tussen zender, kijker en sponsor te verdiepen, wordt er hard gewerkt aan een digitaal platform. Aan de late kant, maar toch. Met als voorbeeld het platform van Voetbal Inside en een online praatprogramma over darts hoor daarbij. Het YouTube kanaal van RTL Darts heeft inmiddels meer dan 10.000 abonnees en daar staan ook al wat afleveringen van Darts Inside op. ,,We staan pas aan het begin van de online lading die we gaan geven aan darts. Mensen willen zoveel weten van darts en we kunnen niet alles uitzenden. We overwegen om alles wat we niet uit kunnen zenden, te verplaatsen naar onze online kanalen zoals RTL XL en Videoland.”

In december staat het WK weer op de rol. Het jaarlijkse hoogtepunt, ook voor RTL7. De finale vorig jaar, tussen Michael van Gerwen en de Schot Gary Anderson, trok meer dan twee miljoen kijkers. ,,De grote massa bij een WK is bijna a la VI Oranje. Dan wordt er massaal gekeken. Dat effect is groot met een enorme piek op de zender.’’

 
Darts heeft de toekomstHet sterkt Louwerens in de gedachte dat darts toekomst heeft. Hij komt met een voorbeeld waarom. ,,Twee jaar geleden maakte de Premier League voor het eerst de overstap naar Rotterdam. Ik wist niet wat ik zag. Al die mensen. Zo pretentieloos en gewoon geweldig gezellig. Ik had onze toenmalige CEO meegenomen om te kijken. De vip-ruimte bij darts is alleen dat er een hek omheen staat. Meer niet. Je moet je eigen bier halen. Dat was niet iedereen gewend daar, maar het past bij darts en ook hij had een heerlijke avond.”

 
Gewoon een gezellige avondHet adagium ‘What you see is what you get’ vat darts nog het best samen. Gewoon een gezellige avond. Thuis of in de zaal. Dat is darts. ,,Op ons online platform moet dat gevoel er zijn. Er zal plek zijn voor de adverteerders maar ook de liefhebbers. De content is er en voor ons makkelijk te maken. We gaan het darts de komende jaren blijven volgen zoals we nu doen. Zoals het hoort bij RTL7. Voorlopig gaan we niet stoppen met darts. Geen zin in. Darts hoort echt bij ons. Dat gevoel wil ik vasthouden.”


De cijfers van het WK Darts 2017 waren gemeten gemiddelden over 22 dagen. De partijen werden op verschillende tijden uitgezonden en duurden vaak drie a vier uur. Gemiddeld keken er 530.000 mensen naar, een zenderaandeel van 15,78 procent in de doelgroep. Uitschieters hierbij waren de halve finales en finale met respectievelijk 1,6 miljoen kijkers (28 procent zenderaandeel in de doelgroep) en 2,2 miljoen kijkers (44 procent).