Cookiewalls TMG en Persgroep verboden

SERIE: GDPR van Frank.news
TMG-Persgroep-en-cookiewal_20190308-100512_1
0
0
5170

Experts en Consumentenbond riepen het vorig jaar al. Nu bevestigt ook de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het: de cookiewalls die grote uitgevers als TMG en Persgroep en andere populaire websites opwerpen voor hun bezoekers zijn in strijd met privacywet AVG/GDPR.

Dat heeft de AP bekendgemaakt. De autoriteit heeft hier tientallen klachten over gekregen en heeft de grote partijen die zich hier schuldig aan maken een brief geschreven. Ze gaat vanaf nu strenger controleren of websites zich houden aan de privacywet en zo nodig boetes opleggen. Die kunnen in de miljoenen lopen.


Slikken of stikken
Sinds de invoering van de privacywet moeten websites hun bezoekers toestemming vragen om via cookies hun persoonsgegevens te verzamelen en te verwerken, bijvoorbeeld voor marketingdoeleinden. De websites van grote kranten als AD, Telegraaf, Volkskrant en Metro, maar ook die van RTL, Albert Heijn, Marktplaats, HEMA, Bol.com en Buienradar laten bezoekers alleen toe als ze voor alle cookies toestemming geven. Slikken of stikken dus. Volgens de uitgevers is dat de tegenprestatie voor de gratis content, nodig om met advertenties geld te kunnen verdienen.


Niet onder druk zetten
Diverse experts en de Consumentenbond stelden vorig jaar al dat dit soort cookiewalls in strijd zijn de wet. In de grondslagen van de AVG/GDPR staat duidelijk dat toestemming voor het plaatsen van cookies vrijelijk verkregen moet worden en dat bezoekers van websites niet onder druk gezet mogen worden. Ook de AP ziet dat nu in.

,,Het digitaal volgen en vastleggen van surfgedrag op internet via volgsoftware of andere digitale methodes is een van de grootste verwerkingen van persoonsgegevens, omdat vrijwel iedereen op internet actief is. Ter bescherming van de privacy is het daarom van belang dat partijen aan websitebezoekers op een goede manier toestemming vragen," zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de AP. ,,Mensen kunnen op die manier welbewust en op de juiste manier gebruik maken van hun recht op bescherming van persoonsgegevens. Als op een website wordt gevraagd om toestemming voor tracking cookies en bij weigering daarvan toegang tot de website of service niet mogelijk is, staan mensen onder druk hun persoonsgegevens af en dat is onrechtmatig."


Geen cookiewall, dan betalen
De AP benadrukt dat het grondiger volgen en analyseren van het gedrag van websitebezoekers via cookies en het delen van deze informatie met andere partijen alleen mag met toestemming. Die toestemming moet volledig vrij gegeven kunnen worden. De autoriteit heeft op zijn website nieuwe toelichting gezet hoe dat kan. Daar wordt nog eens benadrukt dat het gebruik van cookiewalls verboden is.

Bezoekers of gebruikers moeten de mogelijkheid hebben cookies te weigeren. Ze zouden een soort menu aangeboden moeten krijgen, bijvoorbeeld via een informatiebalk of pop-up, waarin ze voor categorieën als analytics of marketing een keuze tussen 'ja' en 'nee' moeten kunnen aangeven. Websites van de NPO en de NOS doen dat bijvoorbeeld al. De AP laat wel een kleine opening voor uitgevers: als mensen toestemming voor cookies weigeren, moeten de websites hen toch toelaten, maar mogen ze wel om betaling vragen. Dat zou dus tot meer betaalmuren kunnen leiden.


Sportief
De Consumentenbond is blij dat de AP optreedt tegen cookiewalls, laat het op zijn website weten. RTL en Volkskrant zijn zo sportief om het nieuws te melden en daarbij aan te tekenen dat ze zelf ook de privacywet overtreden. De AP noemt bewust geen namen van de overtreders. ,,Maar het is wel duidelijk dat het hier over de grote mediabedrijven gaat. Hoe meer bezoekers een website trekt, hoe meer persoonsgegevens er verzameld worden en hoe meer klachten wij erover krijgen," legt woordvoerder Martijn Pols uit.

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft