Campagne op Facebook: speel in op Wow-emotie consument

Campagne op Facebook: speel in op Wow-emotie consument
226

De populaire Vind ik leuk-button op Facebook is uitgebreid met 5 nieuwe varianten, oftewel ‘reactions’. De reacties van de consument zijn verdeeld. Maar welke interessante kansen biedt dit merken die dit sociale medium als handige marketingtool gebruiken?

 
Volgens Bloomberg wordt ’like’ dagelijks 6 miljard keer gebruikt op Facebook. Dat is meer dan het aantal zoekopdrachten via Google. Desondanks groeide de vraag naar een dislike button. Een heftige of verdrietige post ‘liken’, voelt voor de meeste FB-gebruikers namelijk ongepast. Daarom heeft Facebook na lang onderzoek Love, Haha, Wow, Sad en Angry als nieuwe emoji’s toegevoegd. Geen dislike dus.

 
Gat overbrugd
Volgens mediapsycholoog Mischa Coster is dit toch een goede aanvulling. En niet alleen voor de consument. ,,Het maakt het ten eerste voor iedereen mogelijk om op een passendere manier te reageren. Voor de consument wordt het gat dat eerst tussen een like en het geven van een reactie zat, nu mooi overbrugd. Bij een vage kennis die iets ernstigs meemaakt, voelt het niet gepast om te liken. En die persoon staat weer te ver weg om een reactie te plaatsen. Veel Facebook-gebruikers deden dan maar niets. Al was het wel steeds meer een ongeschreven regel dat de likes bij dit soort berichten inmiddels gezien werden als een teken van steun en sympathie,” zegt hij.

Verder valt hem op dat de meeste nieuwe reactions positief zijn. ,,Al kun je de verbazingsemoticon natuurlijk op twee manieren opvatten. Het zorgt ervoor dat Facebook over het algemeen een positief sociaal medium probeert te blijven,” aldus Coster. Vandaar dus ook geen dislike-button.

 
Roep een specifieke emotie op
Door de verschillende emoji’s is het social medium nu zelfs nog beter in te zetten voor merken, denkt Coster. ,,Door de diverse emoticons kun je met jouw content veel gerichter inspelen op de echte emotie van mensen. Door goed na te denken over jouw post en hierbij specifiek een bepaalde reactie op te wekken, zoals ‘Haha’ of ‘Wow‘, kun je nog meer gerichtere reacties verwachten. En des te meer likes en reacties, des te eerder je ook bij andere consumenten in hun timeline verschijnt. Zo wordt jouw merk steeds beter zichtbaar. Het algoritme van Facebook zit nu namelijk zo in elkaar dat ook de reacties als likes tellen.”

 
Stijging merkwaarde
Deze nieuwe emoticons zijn dus een perfecte uitbreiding voor de content strategie van elk merk. ,,Goede doelen hebben nu bijvoorbeeld de mogelijkheid om een ernstig verhaal te posten, waar de consument met een gepaste emoticon op kan reageren,” aldus Coster. Met als gevolg meer ’sad’-reactions, groter bereik en een stijging van je merkwaarde.

 
Gedetailleerde gebruikersprofielen
Facebook was natuurlijk al een goede bron voor marktonderzoek. Maar de data kwamen niet veel verder dan inzicht in welke producten of uitingen simpelweg leuk en minder leuk worden gevonden. Door een enkele reactie werd de mening van de doelgroep al iets duidelijker, maar die zie je niet terug in de statistieken. Met dank aan de nieuwe reactions is alles veel gedetailleerder. Coster: ,,Je weet nu precies hoeveel mensen op een bepaalde manier reageren. Zo kun je gemakkelijk gedetailleerde gebruikersprofielen maken.”

 
Makkelijker voor social media teams
Voor een negatief effect op zijn brand hoeft niemand overigens snel bang te zijn. ,,Als mensen een klacht hebben, zetten ze die toch wel op Facebook. Dat gebeurde voorheen ook. Aan het merk is het vervolgens de vraag hoe hier op te reageren,” legt Coster uit. ,,En de toevoeging van reactions maakt het voor het webcare of social media teams alleen maar makkelijker. Zo is namelijk veel beter in te schatten hoe je het beste kunt reageren op een negatief bericht. Door deze extra info krijg je nog meer inzicht en kun je dus makkelijker de juiste reactie posten. Een perfecte branding tool. Soms is het ook simpelweg de vraag of het überhaupt helpt om een reactie te posten of dat het beter is om te wachten tot het vanzelf overwaait, voordat je het alleen maar erger maakt.”

 
Speel in op de Wow-emotie
Met vijf nieuwe emoticons kan er natuurlijk maar één zijn die het populairste wordt bij de consument. Coster heeft geen glazen bol, maar waarschijnlijk wel al het antwoord. ,,Wetenschappelijk gezien weten we dat de ‘Wow-emotie’, in de vorm van positieve verbazing, het meeste effect heeft als je kijkt naar content viraliteit. En die emotie is door Facebook nu ook daadwerkelijk uitgesproken. De kans om daar gebruik van te maken kun je dus als merk bijna niet laten liggen. Al is het natuurlijk wel zo dat niet ieder merk Wow-waardige boodschappen heeft. Maar als deze emotie wel goed bij je strategie past, moet je daar zeker op focussen. Je zou Facebook zelfs als testplatform kunnen gebruiken voor andere distributiekanalen, waarbij je de content die Wow oproept hogere prioriteit geeft,” aldus Coster.

En als Facebook dan nog één aanpassing maakt, is het echt een goede branding tool. ,,Het zou perfect zijn als in het algoritme niet de likes, maar de Wow-reactions het zwaarst gaan wegen. Zo krijg je het gewenste effect en groeit je zichtbaarheid.”