YouTube gebruikt Wikipedia tegen complottheorieën

YouTube gebruikt Wikipedia tegen complottheorieën
4230

YouTube gaat video’s die complottheorieën verspreiden voorzien van aanvullende informatie van Wikipedia in een poging om de verspreiding van desinformatie via het videoplatform tegen te gaan. De feature wordt ‘de komende maanden’ geactiveerd en richt zich in eerste instantie op de ‘bekende’ complottheorieën waarover al langer discussie is op het platform, zoals video’s die verkondigen dat Nasa’s maanlanding een hoax was.

YouTube’s CEO Susan Wojcicki maakte dit nieuws bekend tijdens het film- en technologiefestival SXSW. ,,Naast de informatie over de video zullen we Wikipedia-informatie tonen over de gebeurtenis,” aldus Wojcicki. De video’s zelf blijven dus gewoon te bekijken, maar de kijker krijgt daarnaast ook andere visies op het gebeurde te zien.

Deze stap zet YouTube nadat het kritiek kreeg van slachtoffers en overlevenden van massamoorden, die vonden dat het videoplatform er niet alleen niet in slaagt om de verspreiding van desinformatie tegen te gaan, maar er zelfs van zou profiteren, aangezien YouTube deelt in de advertentie-inkomsten die met dergelijke video’s verdiend worden. De vraag is wel of Wikipedia de beste informatiebron is om nepnieuws in dit soort acute nieuwssituaties tegen te gaan, aangezien nieuws meestal eerst op een site als YouTube verschijnt en er pas later artikelen over worden aangemaakt op Wikipedia.

,,We zoeken continue naar nieuwe manieren om desinformatie op YouTube tegen te gaan,” aldus een YouTube woordvoerder, waarmee gesuggereerd wordt dat Wikipedia slechts een van de partijen is waarmee een samenwerking wordt gezocht in de strijd tegen de verspreiding van nepnieuws en complottheorieën.