Weerstand tegen diversiteit in campagne stoort Ikea niet

Weerstand tegen diversiteit in campagne stoort Ikea niet
552

Bedrijven die proberen in hun advertenties een betere afspiegeling van de maatschappij te laten zien dan de doorsnee campagne ons voorschotelt, kunnen vaak rekenen op veel kritiek. Het overkwam onder andere John Lewis, Maltesers en Tesco. Ook Ikea krijgt regelmatig kritiek om deze reden, maar het bedrijf vindt het een verantwoordelijkheid van marketeers om ervoor te zorgen dat ze de hele samenleving vertegenwoordigen, aldus Ikea’s hoofd marketing.Dat ‘The Wonderful Everyday’-campagne niet alleen de diversiteit binnen de samenleving laat zien, maar ook nog eens succesvol is voor de Zweedse meubelgigant zal ook meespelen bij het sentiment van Ikea rond dit soort campagnes. De campagne loopt al vier jaar en in het nieuwste spotje - ‘Hooray! To the Wonderful Everyday’ - speelt een donkere familie de hoofdrol. Ikea neemt hiermee een standpunt in tegen racisme.

Dat je het in dit soort gevallen nooit echt goed kan doen, blijkt wel uit het gegeven dat naast veel lof, de campagne ook bekritiseerd wordt en Ikea zélf juist wordt beschuldigd van racisme, omdat er geen blanken in de advertentie zitten. En dan zijn er ook nog alle commentaren die volgens Marketing Week niet voor herhaling vatbaar zijn.

‘The Wonderful Everyday’ is nooit een doel op zich geweest en het is belangrijk dat ‘The Wonderful Everyday’ laat zien waar wij als merk voor staan en dat gaat ook over hoe we mensen behandelen, hoe we vieren en iedereen daarbij willen betrekken,” zegt Ikea’s Kemi Anthony hierover op het Creativebrief’s Bite Live event in London. ,,Met de lancering van onze meest recente campagne hebben we heel erg veel geweldige kritieken gekregen, maar we hebben ook een aantal niet zo vriendelijke commentaren gehad. John Lewis, Marks & Spencer en Tesco hebben allemaal besloten om een echte, vriendelijke, gevarieerde golf in communicatie te starten en stuiten daarbij allemaal ook op weerstand. Maar dat alles zou ons alleen maar moeten stimuleren om nog verder te gaan.”