Waarom de 50PlusBeurs senioren wél serieus neemt

Waarom de 50PlusBeurs senioren wél serieus neemt
2172

Onlangs bracht ik een kleine week door op de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Niet voor het eerst, want ook bij de voorgaande edities was ik regelmatig aanwezig. Het evenement lijkt ieder jaar succesvoller te worden. Meer bezoekers, meer standhouders, meer conversie. Een opvallende trend in een marcom-wereld waar de 50-plusser nog altijd nauwelijks meetelt. Wat doet de 50PlusBeurs dan eigenlijk zo goed?

Grote A-merken
De 25e editie van de 50PlusBeurs trok dit jaar 98.332 bezoekers in vijf dagen. Het is hiermee één van de grootste evenementen voor senioren ter wereld. Naast een keur aan kleine ondernemers, zijn ook veel grote A-merken op de beurs vertegenwoordigd: De Telegraaf, BeterBed, Fietsenwinkel.nl, meerdere automerken, grote reisbureaus. Stuk voor stuk bemanden ze één van de 600 stands in de Jaarbeurs. Opvallend, want in de traditionele advertentiewereld zijn met name deze grote A-merken  nog altijd nauwelijks te porren voor de doelgroep 50-plus.

Over één kam scheren
Waarom staan ze dan wel op deze beurs? Blijkbaar doet de organisatie van de 50PlusBeurs iets goed. Zo goed dat deze merken ieder jaar weer van de partij willen zijn. En ook zó goed dat de bezoekers ieder jaar weer massaal op komen dagen. Wat dit precies is, blijft een beetje koffiedik kijken. Het is ongetwijfeld een combinatie van veel factoren. Maar wat denk ik een grote rol speelt, is het vermogen van de organisatie om de doelgroep 50-plus niet over één kam te scheren. Iets wat in de traditionele advertentiewereld nog altijd vaste prik is. Voor de gemiddelde marketeer houdt het leven op zodra je de 50 bent gepasseerd en ziet iedere 50-plusser er uit als een stokoude heer of dame inclusief kunstgebit, steunkousen en rollator.

Steunkousen, kunstgebitten en rollators
Ik heb ze genoeg gezien op de 50PlusBeurs, die steunkousen, kunstgebitten en rollators. Maar je hoeft geen Einstein te zijn om te beseffen dat je binnen de doelgroep 50-plus een grote variatie aan generaties kan definiëren. De ene plusser is de andere niet. En hoe cliché en voor de hand liggend dit ook is, toch is dit waar het bij de meeste mediabureaus misgaat. Er heerst een totaal onvermogen om zich te verplaatsen in de diversiteit en belevingswereld van de 50-plussers. Dat vermogen is er bij de organisatie van de 50PlusBeurs wel degelijk. Het is een evenement waar al deze generaties iets van hun gading kunnen vinden en worden aangesproken op een manier die hen past.

Cijfers
Wat cijfers op een rij:
  • De gemiddelde leeftijd van de bezoekers is 62 jaar.
  • De gemiddelde bezoekduur is 5,5 uur.
  • 71 procent van de bezoekers heeft tijdens hun bezoek iets aangeschaft.
  • 67 procent van de bezoekers geeft aan binnen 6 maanden bij één van de exposanten te gaan kopen.
  • 80 procent van de bezoekers heeft een netto jaarinkomen boven de 28.500 euro.
Een indrukwekkend rijtje waar de gemiddelde marketeer op zijn minst heel geïnspireerd van zou moeten raken. Het is me een volkomen raadsel waarom dit nog steeds zo weinig gebeurt.

The key to success: generatiemarketing
Het is al een tijdje onrustig in de marketingbranche. Discussies over transparantie en de toekomst van creativiteit zijn niet van de lucht. De van oudsher populairste doelgroep voor adverteerders is her en der al verruimd van 20-49 naar 20-54. Maar de meeste mediabureaus blijven hardnekkig hun kop in het zand steken en negeren alles boven de 55. Een evenement als de 50PlusBeurs toont maar weer eens aan dat we aan de vooravond staan van een verandering in denken binnen de reclamewereld. Er ligt een schat aan kansen binnen de doelgroep 50-plus. De key to succes: generatiemarketing. Het besef dat 50-plus geen homogene doelgroep vol schijndode oudjes is, maar een diverse doelgroep met veel generaties. En de rekensom is simpel: in 2019 is de helft van de volwassen bevolking van Nederland 50-plus, te weten 7 miljoen Nederlanders. Deze doelgroep heeft tijd en geld. Langzaam ontstaat ook bij de A-merken het besef dat het negeren van de doelgroep 50-plus een strategische misser is. Steeds vaker weten zij hun weg tot deze specifieke doelgroep toch te vinden. Met of zonder mediabureau.