Trend: Celebs starten eigen media

Trend: Celebs starten eigen media
6106

Het lijkt erop dat Holly- en Hillywood een nieuwe trend zijn gestart. Steeds meer bekende gezichten beginnen een eigen vlog of app. En dat doen ze zonder hulp van tv-zenders of andere (media)partijen.

 
‘Volg de Bauers’ en rijd met Frans Bauer mee naar België om te zien hoe hij zijn zelfgesmeerde boterhammen vergeet en het liefst een Vlaamse kroket naar binnen werkt. En dat allemaal ondanks zijn dieet en strenge vrouw ‘Maris’. Dertien jaar na het grote succes van zijn realitysoap ‘De Bauers’ (RTL4), waar de zanger en presentator zelfs een Gouden Televizier-Ring mee won, komt de goedlachse Bauer met een eigen YouTube-kanaal: ‘Volg de Bauers, of ander gezegd: ‘Vlog de Bauers’.

 
Kneuterigheid ten top
Met ruim 12.000 abonnees nog geen miljoenenpubliek en miljardenopbrengst als andere diehard vloggers. Maar wat niet is, kan nog komen natuurlijk. Er staan inmiddels veertig video’s op het kanaal’, met als een van de best bekeken filmpjes een vlog over Frans zijn verjaardag genaamd ‘De Taart van Mariska Bauer, een ontroerend moment, zegt Frans Bauer’. Als startscène zie je Bauer in zijn badkamer die de vlog inluidt met teksten als: ‘Ik zou zeggen: kijk gezellig mee, want als Bauer jarig is wordt er een feestje gebouwd.’ Kneuterigheid ten top. In een interview met 100% NL vertelt Bauer dat hij door zijn twee oudste zoons werd overgehaald om hiermee te starten. Hij zegt: ,,Ik was één van de eerste met een reallifesoap en nu ben ik volgens mij de eerste zanger die gaat vloggen.”

 
In de auto bij Andy
 Na een carrière als profvoetballer vindt Andy van der Meijde het prima om nog even in de spotlights te blijven. Hij was al met zijn vrouw Melisa bij SBS6 te zien in de realitysoap ‘Andy & Melissa’. Dit proefde naar meer en sinds een paar maanden heeft Van der Meijde een eigen YouTube-kanaal met de succesvolle rubriek ‘Bij Andy in de auto’. Met als aftrap El Ghazi die door Van der Meijde bij de training wordt opgehaald. Dit resulteert in een filmpje vol mooie complimenten, welgemeend advies en ‘hoe ging het bij jou vroeger’-verhalen.

Van der Meijde legt aan Metronieuws.nl uit waarom hij dit liever in eigen beheer uitgeeft: ,,Bij televisiezenders ben je gebonden aan regeltjes. Dan moet ik bijvoorbeeld specifieke dingen aan de mensen bij mij in de auto vragen, maar daar heb ik helemaal geen trek in.” Duidelijke taal. En met ruim 34.000 abonnees en meer dan 400.000 views voor het eerste filmpje kan hij de inkomsten zelf in zijn zak steken.

 
App met Kim
 Frans en Andy zijn natuurlijk niet de enige. In Hollywood zijn The Kardashians een kei in zichzelf in de markt zetten, zonder hierbij andere partijen te gebruiken. Het wereldwijde succes begon voor de familie allemaal met de gelijknamige realitysoap bij tv-zender E! Hier verdienen ze natuurlijk al bakken geld mee. Maar om hun brand en naam nog sterker neer te zetten, heeft inmiddels bijna ieder familielid een zelfgemaakte en betaalde app. Je betaalt namelijk €2,99 voor all access. Een deel van de app is gratis, en dat doen ze heel slim. Zo zie je van Kim precies wat ze dagelijks meesleept in haar ‘It-bag’, maar haar favoriete beauty producten en tips en tricks zitten achter een betaald slotje. Iets waar een beetje fan toch al graag eenmalig die kleine drie euro voor neerlegt. Net als de Kimoji: Kim Kardashians’ emoticon-app die op de dag van release de complete Apple Store en iTunes platlegde. Blijkbaar kon de halve wereld niet wachten om voor €1,99 een emoji van Kim K’s billen te versturen.

 
Goed promotiemiddel
 Twitter, Instagram en Snapchat zijn natuurlijk al een geweldige manier voor bepaalde celebrities om hun fans een sneak preview in hun privéleven te geven. Helemaal voor de sterren die zichzelf graag als brand neerzetten. Het eerste doel hierbij is niet eens perse extra inkomsten. Voor sommige sterren is een eigen app of vlog een uitkomst om in de spotlights te blijven, een grote fanbase te houden en een boek, album, film of tv-serie te promoten. Kijk maar naar Gerard Joling, die natuurlijk ook niet kan achterblijven. Met Gerard Joling TV heeft hij zijn kijkers en fanbase een sneak peak in zijn leven als de draaidagen voor zijn nieuwe programma ‘Geer en Goor Zoeken een Hobby’ over zijn. Over slimme marketing gesproken…