Starbucks wil meer duurzame relaties met klanten

Starbucks wil meer duurzame relaties met klanten
1044

Starbucks gaat zich in de marketing meer richten op het verduurzamen van de relatie met bestaande klanten. Het koffieconcern verschuift de focus van het behalen van korte termijndoelen naar winst op de langere termijn en zoekt die in een meer persoonlijke benadering van klanten.

 
In het verleden had Starbucks juist regelmatig acties waarbij klanten direct beloond werden voor een aankoop, ook als deze slechts eenmalig was. ,,De langetermijnstrategie zal zich na verloop van tijd bewijzen en is onderdeel van de voortdurende verschuiving in onze marketing van een korte termijnfocus op ‘één en gedaan’ naar een focus op een duurzame, langdurige relatie met onze klanten,” zei Matthew Ryan, global chief strategy officer van Starbucks op een investeerdersbijeenkomst, aldus MarketingWeek.

 
Promoties winstgevender 
De nieuwe marketingbenadering draait om gerichte gepersonaliseerde aanbiedingen. Als voorbeeld wordt het ‘Happy Hour’- aanbod genoemd. Voorheen kon iedere klant hier gebruik van maken en werd bijvoorbeeld een gratis Frappuccino weggegeven aan ‘wie dan ook, zelfs aan klanten die anders ook wel waren gekomen’. Deze benadering werkte voorheen, maar is nu niet meer winstgevend.

In plaats van dit soort algemene acties ziet Starbucks nu graag dat klanten zich inschrijven, zodat ze digitaal met hen in contact kunnen blijven. Door hen persoonlijke, gerichte, aanbiedingen te sturen en trouwe klanten te belonen, zijn promoties veel effectiever en winstgevender geworden.

 
Drie topprioriteiten 
Starbucks’ verandering van marketingfocus past binnen de drie topprioriteiten die het concern zichzelf gesteld heeft. Rosalind Brewer, chief operating officer van Starbucks omschrijft ze als volgt: ,,Digitale relevantie en de expansie van onze digitale relatie; innovatie, zowel in onze producten als onze marketingactiviteiten; en een stevige focus op de consumentenervaring in onze winkels.”