Sky beloont bestaande klanten

Sky beloont bestaande klanten
108

Loyalty-programma’s zijn er volop. Meestal wordt geprobeerd klanten te verleiden meer uit te geven aan een bepaald merk of in een winkel. Het Britse Sky start met een loyalty-programma voor de breedband- en tv-markt dat anders in elkaar steekt.

In plaats van mensen te belonen voor de bedragen die ze uitgeven, beloont het mensen voor de duur dat ze klant zijn. Iedere bestaande klant kan lid worden van het programma. Wat zij hiervoor terugkrijgen, hangt af van het aantal jaar dat zij al klant zijn. Klanten die al meer dan vijftien jaar klant zijn van Sky, krijgen de beste traktaties.

Het is een flinke ommezwaai, vindt MarketingWeek, voor een markt die in de regel geobsedeerd is door het aantrekken van nieuwe klanten, in plaats van het behouden van bestaande. Behouden blijkt vaak toch effectiever dan werven. En met alle concurrentie in het tv-landschap, van concurrerende ‘traditionele’ kabelaars tot nieuwe rivalen als Netflix, is het een welkome, verfrissende stap: een tv-aanbieder die zijn waardering voor bestaande klanten toont.