RTL koopt SpotX

RTL koopt SpotX
246

De RTL Group gaat SpotX volledig kopen, het bedrijf dat goed is in het commercieel uitbaten van digitale video. RTL had al 63,6 procent in handen en voor de overige aandelen heeft het 123 miljoen euro betaald.

SpotX geeft media-exploitanten de tools in handen om adverteerders binnen te halen. Het bericht viel samen met de presentatie van de cijfers van de RTL Group die passen bij deze strategie om te focussen op digitaal. In het tweede kwartaal zijn de inkomsten weliswaar met 8,8 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Maar dit succes is vooral toe te schrijven aan het succes van digitale video want RTL verklaarde dat alle Europese advertentiemarkten een teruggang lieten zien. In het eerste halfjaar daalden bijvoorbeeld de advertentie-inkomsten in Nederland met 6,2 procent. CEO van RTL Nederland Sven Sauvé op Villamedia: ,,Na jaren de wind in de zeilen te hebben gehad laat de eerste helft van 2017 een minder positief resultaat zien.’’

Grote partijen zoals WPP waarschuwden onlangs voor een teruggang in de besteding aan advertenties door bedrijven als Unilever, Nestlé en Proctor & Gamble. Sinds RTL in 2014 de eerste aandelen kocht in SpotX gaat het goed met het techbedrijf. De inkomsten stegen naar eigen zeggen flink en er werden zeven kantoren geopend in meer dan 150 landen. De aankoop wordt naar verwachting afgerond in oktober. Volgens het statement is het de bedoeling van beide bedrijven om de tv-wereld en de digitale videowereld bij elkaar te brengen. De aankoop lijkt dus volledig te passen bij het overschakelen naar digitaal.