Renault probeert via Alibaba groot te worden in China

Renault probeert via Alibaba groot te worden in China
2772

De Franse autofabrikant Renault verwacht dat China in 2020 de marktleider in luxe voertuigen zal zijn. Het bekender maken van het merk in China heeft dan ook topprioriteit voor de Fransen. Het Renault Formule 1-team werkt daarom samen met Alibaba’s Tmall (het Chinese Marktplaats waar buitenlandse partijen zoals Renault hun spullen kunnen verkopen)  tijdens de Formule 1-Races in april. De nieuwe Renault Formule 1-wagen zal onder andere worden voorzien van Tmalls logo tijdens het sportevenement in Shanghai.

Renault boekte in 2017 recordverkopen en -winsten. De Chinese markt is voor het Franse automerk van groot strategisch belang en het vergroten van de naamsbekendheid onder de Chinezen is dan ook topprioriteit in de middellange termijnplannen van het bedrijf. ,,China is aangewezen als een markt van significant belang en de samenwerking met high-profile bedrijven als Alibaba’s Tmall zal kansen bieden om de merkbekendheid van Renault en de mening over het merk in China significant te verbeteren, door de sterke aanwezigheid bij de Chinese Grand Prix in april, maar ook gedurende het jaar,” aldus Cyril Abiteboul, managing director van Renault Sport Racing.

Andere automerken gingen Renault voor in een samenwerking met Alibaba, dat al werkte met onder andere Ford, BMW, Volvo, Maserati en Alfa Romeo. Volgens onderzoek van het Amerikaanse business intelligence kantoor L2 wordt China in 2020 de grootste afzetmarkt voor luxe voortuigen. Uit een andere, separate, studie van McKinsey, blijkt dat 23 procent van de Chinese consumenten tussen de 18 en de 24 jaar online winkelt naar auto’s.