Radio 538 herovert koppositie op NPO Radio 2

Radio 538 herovert koppositie op NPO Radio 2
0
0
9440
Door Linda Haring

NPO Radio 2 is na twee meetperiodes haar koppositie weer kwijtgeraakt aan Radio 538, al is de achterstand minimaal. De teloorgang van NPO Radio 3FM gaat maar door, nu de zender zelfs voorbijgestreefd wordt door 100% NL en NPO Radio 5.

Dat blijkt uit de luistercijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) over de periode februari-maart 2018.

NPO Radio 2 heeft langer kunnen profiteren dan voorgaande jaren van het Top 2000-effect. Het duurde nu een meetperiode langer, voordat Radio 538 de koppositie weer overnam. Die steeg zelfs iets in marktaandeel ten opzichte van vorig jaar. NPO Radio 2 zit de commerciëlen echter dicht op de hielen, want het marktaandeel steeg ten opzichte van vorig jaar van 10,3 naar 12,4 procent in deze periode. Nog 0,2 procent marktaandeel scheidt beide zenders.

Subtop verder achterop
Het verschil met de subtop is groter geworden. Radio 10 heeft weer een forse groei in aandeel te pakken van 6,2 procent vorig jaar naar 7,8 procent nu. Dat is een groei van 26 procent. Ook NPO Radio 1 pakt er dankzij de Olympische Winterspelen weer wat aandeel bij en bezet momenteel de derde positie met 8,7 procent. Dat is nog voor Sky Radio, dat zenderaandeel inleverde.

Het aandeel van Qmusic blijft dit jaar stabiel, maar de zender heeft ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar fors ingeboet qua aandeel en daalde van 9,7 naar 8,1 procent. Van de regionale zenders levert ORN ook flink in, zowel ten opzichte van de laatste meting als ten opzichte van vorig jaar. Dat terwijl E-Power in beide periodes in aandeel toeneemt.

3FM zakt weg
NPO 3FM haalde vorig jaar nog een marktaandeel van 4,8 procent, maar zakt nu verder weg naar 3,2 procent. De zender staat nu op 13e plaats, nog achter 100% NL en NPO Radio 5. Dat voelt de zender zelf ook, getuige de actie van radio DJ Domien Verschuren. Hij was ‘ziek’ vanwege de slechte luistercijfers van NPO 3FM en besloot twee dagen thuis te blijven. NPO 3FM zal maatregelen moeten nemen om de koers te wijzigen in een weg omhoog in plaats van omlaag. 
Hieronder een kort overzicht van de grootste stijgers en dalers van deze meting ten opzichte van de vorige:

Stijgers: Radio 10, Overige zenders, E Power Radio, 100% NL en NPO Radio 1.

Dalers: NPO Radio 2, Sky Radio, ORN Radio, Radio Veronica, NPO 3FM, NPO Radio 4, Classic FM.

Gelijk: Radio 538, Qmusic, NPO Radio 5, Slam!FM, Sublime FM, BNR Nieuwsradio.

 
De cijfers van de maart-april meting zullen op 22 mei gepubliceerd worden.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft