Radio 538 blijft marktleider

Radio 538 blijft marktleider
420
Door Linda Haring

Radio 538 blijft marktleider met een zenderaandeel van 12,6 procent, een groei ten opzichte van de voorgaande meting en dezelfde periode vorig jaar. Opvallender nieuws is, dat Qmusic de opwaartse lijn weer gevonden lijkt te hebben met voor de tweede keer op rij een stijging van het zenderaandeel.

 
Het aandeel is nu 8,5 procent en Qmusic bezet daarmee de vijfde positie. Q laat de zenders NPO Radio 2, ORN en Sky Radio voor zich. Zowel de publieke regionale zenders (ORN) als NPO Radio 2 noteren een groei. NPO Radio 2 nadert Radio 538 en dat doet het hard.

Decembermaand komt eraanEn dat nog voordat de strijd om het zenderaandelen losbarst in de decembermaand met Serious Request (NPO 3FM), Sky Radio the Christmas Station en de Top 2000 op NPO Radio 2. Alhoewel Sky Radio dit jaar vroeg van start is gegaan met The Christmas Station, want de kerstliederen schallen nu al uit de ether. De meningen op Twitter zijn erg verdeeld, kerstliefhebbers zijn blij, maar voor een groot deel van de luisteraars is het nog te vroeg en dient de Sint eerst uit het land te verdwijnen. Een aantal Twitteraars gaf zelfs aan, dat het een reden was om naar een ander station over te schakelen. De tijd zal het leren wat het voor het zenderaandeel van Sky Radio zal doen, als de kerstsongs al vanaf 20 november te horen zijn.

Het aandeel van NPO 3FM zakt steeds verder weg en is momenteel 4 procent. De nieuwe koers die het station ingezet heeft werpt nog geen vruchten af. Radio 10 ziet het marktaandeel verder groeien naar bijna 7 procent.

Hieronder een kort overzicht van de grootste stijgers en dalers van deze meting:
Stijgers: Radio 538, NPO Radio 2, ORN, Qmusic, NPO Radio 1, Radio 10, NPO Radio 5, SLAM!
Dalers: Sky Radio, Overige zenders, E-Power Radio, NPO 3FM, Radio Veronica, 100% NL, BNR Nieuwsradio
Gelijk: NPO Radio 4, Classic FM, Sublime FM

Luistercijfers september-oktober 2017 (zenderaandelen in %)Bron: NLO/GfK, doelgroep 10+, ma-zo 6:00 - 24:00 uur