P&G gebruikt big data om te bepalen wat mensen écht willen

P&G gebruikt big data om te bepalen wat mensen écht willen
124

De massa bereiken met een persoonlijk aanbod. Dat klinkt tegenstrijdig. Toch is dit precies wat Procter & Gamble wil gaan doen. Het concern, dat dagelijks zo’n vijf miljard consumenten zegt te bereiken, wil digitaal merken neerzetten die ,,voldoen aan de verwachtingen van consumenten en deze overstijgen,” aldus Sophie Blum, P&G’s vice-president marketing voor Europe en IMEA (India, the Middle East and Africa). P&G gebruikt hierbij ‘big data’ om te bepalen wat mensen echt willen.

,,Dit verregaande en intieme begrijpen van iedere individuele consument is erg nieuw. Ons vak verandert erdoor. Je kunt je erdoor laten overdonderen, of je omarmt het met tools die ermee overweg kunnen en de vraag van consumenten kunnen beantwoorden op een manier die beter is dan die van je concurrenten,” deelt Blum met Marketing Week. Door met big data om te gaan, wordt het mogelijk een-op-een massa-marketing te bedrijven.

Ze neemt Pampers als voorbeeld. Zodra een zwangere vrouw zoekt naar onderwerpen over zwangerschap op Google, krijgt P&G een seintje en start de targeting. Gedurende de zwangerschap krijgt de vrouw marketing te zien die past bij haar zwangerschapsduur. In het derde trimester kan ze bijvoorbeeld tips krijgen over wat ze in haar luiertas kan doen. Of als de baby geboren is, kan ze advies krijgen over wanneer ze welke luier nodig heeft.