Ontroerende animatie vraagt aandacht voor lot vluchtelingenkinderen

Ontroerende animatie vraagt aandacht voor lot vluchtelingenkinderen
248

Met deze korte ontroerende animatiefilm voor de organisatie Help Refugees vraagt een Iraanse vluchteling aandacht voor de wereldwijde vluchtelingencrisis in Europa. Het spotje begint met een Syrisch gezin dat het huis ontvlucht vanwege bombardementen. We volgen het jongetje uit het gezin tijdens zijn vlucht zonder zijn ouders. Tijdens de reis (het spotje heet ‘The Journey’) vindt hij vooral steun bij zijn kleine zusje. Als zijn vader en moeder hem uiteindelijk na een lange tocht op veilige grond weer in hun armen sluiten, komt de kijker er pas achter wat het lot van het kleine meisje was.

Juist tijdens de feestdagen vraagt Help Refugees ons om stil te staan bij al die kinderen die alleen deze winter al meer moeten meemaken van de meeste volwassenen in hun hele leven. ‘Choose love’. De organisatie geeft aan dat op dit moment 1 op de 200 kinderen op de vlucht is en dat de vluchtelingencrisis nog niet voorbij is.

De Iraanse vluchteling Majid Adi maakte de animatie samen met Blinkink, waarmee hij eerder de muziekvideo voor Elton Johns ‘Rocket Man’ creëerde. Ook daarvoor gebruikte hij zijn eigen ervaring als vluchteling. Majid woont inmiddels in Engeland, maar wil met zijn nieuwste animatiefilm aandacht vragen voor al die mensen, en dan vooral kinderen, die nog op de vlucht zijn. Hij kwam zelf in aanraking met Help Refugees toen hij als vluchteling in Calais rondzwierf.

,,Help Refugees was zo’n steun voor mij toen ik in de ‘jungle’ van Calais was, dat het een eer is om nu met hen en Blinkink aan dit project te werken. Als deze film ook maar een van de miljoenen vluchtelingkinderen die deze winter door proberen te komen kan helpen, dan heeft die zijn werk al gedaan,” zegt de filmmaker.
Josie Naughton, chief executive officer van Help Refugees, vult aan: ,,We wilden mensen de verhalen laten zien die onze vrijwilligers in het veld elke dag horen. Kinderen die vermist zijn en gescheiden leven van hun geliefden; dit is een harde werkelijkheid om onder ogen te zien, vooral tijdens Kerstmis.”