NPO Radio 2 en Radio 10 gaan hard

NPO Radio 2 en Radio 10 gaan hard
19634
Door Linda Haring

Opvallend aan de luistercijfers van augustus en september zijn de sterke positie van NPO Radio2 (10,8 procent) en Radio 10 (6,5 procent). De publieke zender van - bijvoorbeeld - Gerard Ekdom nadert marktleider Radio 538 in stevig tempo.

De nieuwe programmering en het aantrekken van nieuwe dj’s in 2017 werpt zijn vruchten goed af voor NPO Radio 2. Het aandeel steeg naar 10,8 procent (een groei van 26 procent t.o.v. dezelfde periode vorig jaar). Mannen als Gerard Ekdom blijven het goed doen bij de iets oudere luisteraar. Opvallend is dat de NPO heeft aangekondigd wat meer nieuws op de zender te gooien vanaf 2018. Grote hits, een vleugje nieuws en persoonlijkheden als dj blijken dus vooralsnog een goede formule.

Radio 10 lijkt overigens een soortgelijke doelgroep te bedienen, maar dan met echte muzikale klassiekers. Onlangs lanceerde de zender ook een tv-campagne om het station onder de aandacht te brengen. Roland Snoeijer, radiodirecteur van Radio 10 in een persbericht: ,,Opnieuw een luistercijferrecord is natuurlijk fantastisch. Het hele team is écht trots dat steeds meer luisteraars ontdekken dat Radio 10 dé zender is waar je de hele dag kan genieten van de grootste hits uit de afgelopen decennia. We kijken uit naar de komende maanden waarin we ‘De Lach van 10’ spelen en het jaar afsluiten met de ‘Top 4000’.”
538 blijft fier aan kop, ondanks dat het aandeel ten opzichte van de voorgaande meting licht daalt en stijgt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Qmusic ziet het aandeel weer toenemen, waarschijnlijk door de actie ‘Het Geluid’ dat de gelukkige 63.700 euro opleverde. De stijging in zenderaandeel is overigens de eerste stijging sinds lange tijd voor Qmusic, na de perikelen rondom Mattie en Wietze.
Waar NPO 3FM de voorgaande meting nog een kleine groei noteerde, dalen ze deze meting weer. Ook NPO Radio1 levert weer aandeel in, de sportzomer is weer voorbij.

Stijgers: NPO Radio 2, Qmusic, Radio 10, 100%NL, NPO Radio 4, Slam!FM, Classic FM
Dalers: Radio 538, Sky Radio, ORN Radio, NPO Radio 1, Overige zenders, NPO 3FM, NPO Radio 5, Sublime FM
Gelijk: E-Power Radio, Radio Veronica, BNR Nieuwsradio.