‘Neutrale verpakkingen’ zouden Coca-Cola en Pepsi miljarden kosten

‘Neutrale verpakkingen’ zouden Coca-Cola en Pepsi miljarden kosten
240

Aantrekkelijke sigarettenpakjes, bedrukt met illustraties en foto’s waarmee de roker zich graag associeert, hebben alweer enige tijd plaats gemaakt voor een eenvoudiger ontwerp. De pakjes moeten zo minder jongeren verleiden om ze te kopen. Nu gaan er stemmen op om een soortgelijk ontmoedigingsbeleid te gaan voeren voor andere ‘slechte’ producten, zoals frisdrank, in ieder geval in het Verenigd Koninkrijk.

Volgens onderzoek zou dit grote gevolgen kunnen hebben voor de drankindustrie, die door deze maatregelen zo’n 293 miljard dollar zou kunnen mislopen. Die analyse maakt Brand Finance in een onderzoek naar de potentiële financiële impact van maatregelen waarin merken verplicht worden neutrale verpakkingen te gaan gebruiken. Het onderzoek richt zich in totaal op vier categorieën: alcohol, zoetigheid, hartige snacks en suikerrijke drankjes.

Voor het onderzoek zijn acht grote bedrijven achter bekende merken geanalyseerd en de drankindustrie lijkt er het slechtst vanaf te komen als zij hun verpakkingen minder aantrekkelijk zouden moeten maken. De Coca-Cola Company en PepsiCo zouden respectievelijk 47,3 miljard en 43 miljard dollar verliezen, wat overeenkomt met 24 procent en 27 procent van hun totale bedrijfswaarde.

David Haigh, CEO of Brand Finance: ,,Neutrale verpakkingen betekenen ook verliezen voor de creatieve industrieën, waaronder design en advertentie services, die sterk afhankelijk zijn van contracten met bedrijven uit de FMCG-industrie.”