MS Fonds laat echte verhalen van echte mensen zien

MSFonds_echte_mensen
3
0
4294

Nationaal MS Fonds toont in de nieuwe campagne en in aanloop naar de collecteweek het gezicht van MS door drie echte mensen in te zetten die aan de ziekte lijden. Het is voor het eerst dat de stichting op deze manier aan storytelling doet.

,,Dat ik met die rollator moest lopen, was wel wennen voor mij en mijn omgeving. Nog steeds is het een nieuw leerproces als er weer iets uitvalt en mijn lichaam niet doet wat ik wil." Janneke is 23 jaar en heeft sinds vier jaar de diagnose multiple sclerose (MS), een auto-immuunziekte van het centrale zenuwstelsel. Zij is samen met Edo-Jan en Anouk het gezicht in de nieuwe campagne van het MS Fonds. De stichting heeft dit jaar gekozen voor echte verhalen van echte mensen. En dat gebeurt niet vaak met dergelijke campagnes. Aankomende zondag is het Nationale MS Dag gevolgd door de MS Collecteweek en MS Fonds wil aandacht vragen voor de problemen waar de mensen die aan de ziekte lijden tegenaan lopen.

]

Onbegrip
Dat is hard nodig, zegt communicatieadviseur Leontine Heisen, want er is nog best veel onbegrip en onwetendheid rond de ziekte. Jaarlijks krijgen achthonderd mensen de diagnose MS. Maar je ziet het eigenlijk niet aan mensen dat ze ziek zijn. Waarom kon iemand de ene dag wel naar een feestje en de volgende dag niet naar zijn werk?

,,De ziekte openbaart zich tussen de 20 en 40 jaar en dat weten veel mensen niet. Er wordt veel gedacht dat het een ziekte is waar oudere mensen aan lijden. En het zijn vaak juist jonge mensen die deze zenuwziekte krijgen. In die fase van je leven heb je een kinderwens, of wil je een studie beginnen of nieuwe baan. Maar je bent onzeker over waar je op korte termijn staat. Het kan de volgende dag al anders zijn als je opeens niet meer kunt lopen."

Het thema van de campagne die is gemaakt in samenwerking met bureau Starsound Productions is daarom onzekerheid en angst. In de centrale campagne is een draaiend rad van fortuin te zien met op ieder vlak iets waar je last van kan krijgen, zoals tintelingen, pijn, depressie, darmproblemen. In drie losse filmpjes zijn naast Janneke, Edo-Jan en Anouk (zelf werkzaam bij MS Fonds) te zien. Janneke is inmiddels gestopt met haar studie, maar heeft met veel geluk wel een baan kunnen vinden. Anouk wilde al van jongs af aan kinderen en Edo-Jan is een jonge vader wiens grote angst is dat zijn tweejarige kind zomaar de straat oversteekt en dat hij er niet achterna kan omdat zijn benen misschien niet werken.

Edgar Wurfbain van Starsound Productions zegt over de campagne: ,,Het is belangrijk om in een campagnespot snel tot de kern te komen, maar in zo'n korte tijd doe je de mensen om wie het eigenlijk gaat tekort. Daarom is het des te mooier dat ze met de portretten een podium hebben gekregen. Echt een beweging van mensen die zich gehoord, gesteund maar ook empowered voelde. En dat is volgens mij, naast het concrete doel van het werven van donaties, een ander groot doel waar we voor wilden gaan: mensen met MS in hun kracht zetten."


Nieuwe vorm communicatie
Voor het Nationaal MS Fonds is het een nieuwe vorm van communicatie, zegt Heisen. ,,We hebben de campagne echt voor de collecteweek gemaakt, maar willen hem doorvoeren. Het is de bedoeling dat we het brengen en delen van verhalen echt voortzetten. Dat doen we ook op onze nieuwe website, waar we veel simpeler en met minder tekst mensen willen aanspreken. Daarnaast hebben we vrijwilligers die MS hebben. Zij kunnen de boodschap als geen ander overbrengen. Verder verhogen we de frequentie van ons MS Motion event volgend jaar van drie naar vijf, omdat we merken dat veel mensen met MS het gevoel hebben dat ze begrepen worden en daar terecht kunnen."

]

Op MS Motion gaan mensen met MS samen met familie en vrienden hardlopen en wandelen voor onderzoek naar MS. Volgens Heisen wil het fonds promoten dat mensen 'in hun eigen kracht gaan staan'. ,,Ze zijn niet MS, maar hebben MS. Door een gezonde voeding en leefwijze kun je het verloop van je ziekte beïnvloeden. We willen zeggen dat ze niet bij de pakken neer moeten zitten. Bij MS Motion is het bijzonder om te zien dat mensen meedoen in een rolstoel, soms met kinderen op schoot. Sommigen moeten zichzelf over de finish slepen, maar iedereen kan trots op zichzelf zijn. Dat is een belangrijke boodschap: kom zelf in actie."


Hoe ga je om met MS binnen je relatie?

Nationaal MS Fonds haalt geld op voor drie doelen. De eerste is wetenschappelijk onderzoek. Momenteel is er in Nijmegen bijvoorbeeld een genenonderzoek. Door zoveel mogelijk DNA met elkaar te vergelijken, willen onderzoekers ontdekken wat MS veroorzaakt. Er wordt ook gekeken naar families waarvan meerdere leden MS hebben en een derde onderzoek is dat naar darmflora, want die heeft invloed op de gezondheid en ontwikkeling van een ziekte.

]

Het tweede doel is coachen. MS Fonds wil gezond eten en bewegen stimuleren, bijvoorbeeld met filmpjes op de website. Maar ook helpt de stichting bijvoorbeeld bij de vraag: hoe ga je om met MS binnen je relatie?

Derde is informatievoorziening. De diagnose is gesteld, maar ondertussen weet je eigenlijk nog niets. En geen patiënt is hetzelfde. ,,Er zijn mensen die in hun leven maar een paar klachten krijgen, anderen hebben ineens uitval of krijgen progressieve MS en belanden in een rolstoel."

Mediabureau Stroom adviseerde Facebook en tv in te zetten bij de campagne voor de meeste impact. Heisen: ,,Facebook is een kanaal waar nog steeds ontzettend veel mensen zitten.Maar we gaan ook ons eigen Instagram-kanaal inzetten en vragen. Maartje Havermans en eigen medewerker Anouk, beiden influencers die aan MS lijden om de campagne te delen."

Matthijs Kloezeman van Stroom: ,,Dat het creatieve concept is vormgegeven met 'echte' mensen die lijden aan de ziekte MS, maakt deze campagne en met name de uitingen, tot een impactvol geheel.''

De aankondiging van de campagne liet al een grote stijging zien van het aantal collectanten wat zich aanmeldt, zegt Heisen. ,,Ik hoop dat we kunnen bereiken dat het begrip voor de klachten, angsten en onzekerheid groter wordt. Dat mensen snappen dat er meer onderzoek nodig is. Want je hebt geen idee wat het is als je niemand met MS kent."

]

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft