Meisjes nog steeds met poppen in feestdagencatalogi

Meisjes nog steeds met poppen in feestdagencatalogi
108

Dit jaar zijn grote stappen gemaakt door organisaties, bedrijven en adverteerders als het gaat om het ‘genderneutraal’ benaderen van mensen. In Nederland is dat het geval, denk bijvoorbeeld aan de NS die ‘dames en heren’ heeft vervangen door ‘reizigers’ of genderneutrale wc’s die op steeds meer plekken hun intrede doen, maar ook in de landen om ons heen. Zo kwam de Britse advertentie-autoriteit ASA bijvoorbeeld met regels die stereotypering op basis van geslacht tegen moeten gaan en veranderde Unilever de manier waarop vrouwen worden weergegeven in zijn advertentie-uitingen.

Toch is er nog een lange weg te gaan op dit gebied. De Engelse actiegroep Let Toys Be Toys bestudeerde de Kerstcatalogi van dit jaar en komt tot de conclusie dat stereotypering op basis van geslacht er nog steeds met de paplepel wordt ingegoten, schrijft Marketing Week. Speelgoedadvertenties bijvoorbeeld plaatsen kinderen nog steeds openlijk in hokjes op basis van hun geslacht.

De club bestudeerde de feestdagencatalogi van bekende merken als Argos, Toys R Us, Smyths Toys, Early Learning Centre en Tesco. Meisjes worden twee keer zo vaak als jongens afgebeeld met keukentjes en ander ‘huiselijk’ speelgoed. Ze worden zelfs zeven keer zo vaak ‘zorgend’ op de foto gezet en twaalf keer zo vaak spelend met babypoppen. Jongens worden op hun beurt vier keer zo vaak afgebeeld terwijl ze spelen met autootjes. En in bijna alle (97 procent) promotie voor speelgoedwapens speelt een jongetje met het oorlogstuig.