McDonalds: reclame voor eten zonder eten

McDonalds: reclame voor eten zonder eten
796

Niet meer dan een paar kruimels, dat krijgen we aan eten te zien in de nieuwe minimalistische advertenties van McDonalds, schrijft Adweek. Sinds een aantal jaar streeft bureau TBWA Paris ernaar McDonalds zo minimalistisch mogelijk weer te geven in commerciële uitingen. Deze campagne lijkt hier de overtreffende trap in te zijn: reclame maken voor eten zonder eten te tonen.

Deze koers zette het bureau in 2013 in met close-up foto’s van het voedsel in advertenties. Naast de extreme close-ups vielen de advertenties op, doordat er nauwelijks aan branding gedaan werd. Het idee hierachter: McDonalds heeft helemaal geen branding nodig. Het eten is zo herkenbaar, dat iedereen weet waarover het gaat. Het jaar daarna koos het bureau voor het gebruik van pictogrammen in plaats van foto’s. De bekende gerechten van de Mac werden gereduceerd tot een paar pennenstreken.

In de nieuwe campagne is het eten zelfs bijna helemaal niet meer te zien. De reeks advertenties toont alleen een minimalistische illustratie van de verpakking van top sellers, zoals de Big Mac, de Franse frietjes en de Chicken McNuggets, tegen een kleurrijke effen achtergrond. In die verpakking zit, op een paar kruimels na, niks. Dit moet de illusie wekken dat de rest, de hamburger, de frietjes en de nuggets zelf, zojuist zijn opgegeten.

Het punt dat TBWA Paris met de campagne maakt: het eten van McDonalds is zo bekend dat duidelijk is dat het daarover gaat, zelfs als het eten compleet afwezig is. Volgens TBWA is het ,,zo goed, dat er uiteindelijk maar een kruimel van over blijft”.