Marketingbaas L’Oréal gelooft niet in strakke scheiding on- en offline

Marketingbaas L’Oréal gelooft niet in strakke scheiding on- en offline
276

De kersverse Europese marketingbaas van L’Oréal, Stéphane Bérubé, maakte tijdens zijn eerste afspraak met de marketingpers duidelijk waar voor hem de prioriteiten binnen het bedrijf liggen. Topprioriteit is voor hem de strategie van ‘O+O’, waarmee hij doelt op het vergroten van de online en offline verkopen. L’Oréal behaalt op dit moment slechts zo’n 20 procent van de omzet via e-commerce en die verkopen moeten omhoog.

Bérubé denkt dit te bereiken door te stoppen met denken dat e-commerce en winkels in de winkelstraten iets anders zijn. ,,Ik geloof niet dat we een online en een offline consument hebben. Marketeers moeten stoppen met het stellen van afzonderlijke digitale prioriteiten. We moeten stoppen met het praten over een digitale strategie. Voor mij is dit een belangrijk punt en ik wil de cultuur hierover bij L’Oréal veranderen,” aldus Bérubé.

Voor velen zal dit een open deur lijken, maar Marketing Week vindt het ‘verfrissend’ om een senior marketeer te horen zeggen dat ‘digitaal’ gewoon een onderdeel van marketing is en dat e-commerce gewoon een manier van verkopen is. Onlangs liet Coca-cola’s executive vice president van North America, Sandy Douglas, een soortgelijk geluid horen. Douglas zei toen dat marketeers moeten stoppen met het denken over e-commerce als een afzonderlijk kanaal, vooral nu online retailers kijken naar offline voor nieuwe kansen en vice versa.

Kennelijk is het moeilijk voor de industrie om los te komen van die mindset van digitaal versus traditioneel. Toch lijkt het er nu op dat er eindelijk merken zijn die inzien dat het helemaal niet nodig is om hierin onderscheid te maken, zeker omdat de consument dit ook niet doet.