Manchester City eerste Premier League club met 1 miljoen YouTube-abonnees

Manchester City eerste Premier League club met 1 miljoen YouTube-abonnees
144

In oktober behaalde Manchester City de mijlpaal van 1 miljoen abonnees op het eigen YouTube-kanaal. Meer dan 350 miljoen keer werden de filmpjes op het kanaal sinds de lancering ervan in 2011 bekeken. Een mix van achter-de-schermen footage, ad hoc-video’s die inspelen op de nieuwste social-hypes en insights via high profile vloggers hielpen Manchester City aan de status van eerste Premier League voetbalclub met 1 miljoen YouTube-abonnees. Marketing Week onderzocht hoe de club dit voor elkaar kreeg.,,Het gaat niet alleen om de wedstrijden,” aldus Manchester City chief operating officer, Omar Berrada. Hij ziet YouTube als manier om de relatie met fans nog sterker te maken. ,,Highlights uit de wedstrijden zijn gemakkelijk terug te zien via andere platformen. Het gaat er meer om de spelers beter te leren kennen en meer te weten te komen over wat zich achter de schermen afspeelt.”

Het zijn dan ook niet de wedstrijdfragmenten die voor het YouTube-succes zorgen. De video’s die viraal gaan, spelen in op een ‘hot topic’. Zo deden spelers van de club in 2013 de Harlem Shake voor de camera. Het leverde het best bekeken filmpje op; meer dan 9,3 miljoen keer.Maar het succes is niet alleen te verklaren door slim inspelen op online hypes. Het kanaal biedt ook video’s in documentaire stijl. Toen Pep Guardiola de nieuwe clubmanager werd, werden fans verrast met een ontmoeting met hem achterin een zwarte taxi. Het doel van die video was om fans dichter bij de club te brengen.

Manchester City is nu ook een samenwerking gestart met Amazon Prime voor een achter-de-schermen serie, waarvoor het team dit seizoen gevolgd wordt. Volgend jaar wordt de serie, die exclusief te zien zal zijn op Amazon Prime, wereldwijd gelanceerd.

De club verzamelt data van fans via de clubs hub ‘Cityzens’. In eerste instantie was dit een betaalde service voor seizoenkaarthouders, maar inmiddels is het platform gratis te gebruiken door iedere fan, waar ook ter wereld. Om toegang te krijgen, hoeven fans zich alleen te registreren. Met de verkregen ‘smart data’ leert de club haar fans nog beter kennen en kan zo nog beter inspelen op hun behoeften. Iedere club binnen de City Football Group heeft zijn eigen Cityzens hub.

Meer over het YouTube-succes van Manchester City lees je in het artikel op Marketing Week.