Lidl verlaagt digitaal marketingbudget

Lidl verlaagt digitaal marketingbudget
2072

Merken en retailers hebben de laatste jaren vol ingezet op digitaal als het om marketing gaat. Sommige bedrijven komen hier nu van terug en geven aan te veel te hebben gespendeerd aan ineffectieve digitale campagnes. Lidl kan aan dat rijtje worden toegevoegd, schrijft MarketingWeek. ,,Er gaat zoveel geld naar de verkeerde soorten media,” aldus Lidl’s mediabaas Sam Gaunt.

De afgelopen vijf jaar spendeerde het bedrijf meer aan marketing dan in de jaren daarvoor, en vergrootte het, in lijn daarmee, ook de digitale uitgaven. Gaunt zegt nu dat dat te veel is geweest en dat de ROI voor digitaal lager was dan die voor andere kanalen.

Gaunt roept marketeers dan ook op om due diligence-onderzoek te doen om te bepalen waar zij hun marketingbudget aan uitgeven en niet blind te kiezen voor digitaal. Ook in de veranderde marketingwereld waarin marketeers hun werk doen, blijft het belangrijk om eerst uit te zoeken wat je met je marketing wilt bereiken en KPI’s te bepalen. Marketingbudget dat aan digitaal gespendeerd wordt, moet de investering wel waard zijn. Evalueer dus steeds wat een digitale actie oplevert en stuur eventueel bij, ook als dat betekent dat je je uitgeven terugschroeft.

In het geval van Lidl concludeert Gaunt dat teveel geld is uitgegeven aan digitale promoties die niet veel gezien zijn en die weinig effectief waren. Daarnaast blijken advertenties geregeld te zijn verschenen op plekken waar Lidl dat helemaal niet zou willen, zoals bijvoorbeeld in apps met kinderspelletjes. Door zowel het totale besteedde digitale marketingbedrag te verlagen en meer doordacht te kiezen waar de digitale marketinguitingen verschijnen, vergroot Gaunt zijn digitale ROI.