Libresse doorbreekt taboe

Libresse doorbreekt taboe
356

Maandverbandverkoper SCA stapt af van het gebruik van blauwe vloeistof in commercials om het absorptievermogen van maandverband te tonen. Het Zweedse concern, dat onder andere de merken Libresse (NL) en Bodyform (UK) maandverband op de markt brengt, kiest voor een meer realistische rode kleur in zijn nieuwste campagne, meldt onder andere Marketing Week.

Door af te wijken van de reclameclichés rond menstruatie, zoals dat typische blauwe ‘bloed’ en de ‘happy period’,  wil het bedrijf de menstruatieperiode normaliseren. SCA is al een jaar of drie bezig op deze weg en het marktaandeel groeit. De nieuwe campagne heeft de internationale hashtag #bloodnormal meegekregen en toont alledaagse situaties die iedere menstruerende vrouw zal herkennen. Hiermee laat het merk ons zien dat menstruatie - en menstruatiebloed - normale onderdelen van ons leven zijn. Niks om je voor te schamen dus.

Eigen onderzoek van SCA laat zien dat 61 procent van de vrouwen vindt dat advertenties een onrealistisch beeld van de menstruatieperiode laten zien. Een op de vijf ondervraagde vrouwen gaf aan dat hun zelfvertrouwen daalt, doordat ze niet openlijk over hun menstruatie kunnen praten. Uit het onderzoek blijkt verder dat 41 procent van de respondenten gelooft dat het zelfvertrouwen van meisjes beschadigd raakt als we blijven zwijgen over het maandelijkse menstruatie-ongemak.

Met de digitale campagne wil Libresse provoceren in de hoop dat dit mensen zal aanmoedigen om over hun menstruatie te gaan praten. Door meer openheid over dit onderwerp, zullen vrouwen zich minder onzeker gaan voelen als ze ongesteld zijn, zegt het merk. Libresse is zich er bewust van dat de campagne bij velen ook weerzin op kan wekken - echt smakelijk kun je de spotjes niet noemen – maar in dit geval vindt het merk dat het doel de middelen heiligt.,,Onze #bloodnormal campagne is bedoeld om de taboes rondom ongesteld zijn voorgoed te doorbreken. We hebben een online onderzoek gehouden onder 10.017 mannen en vrouwen, waarvan 74 procent aangeeft graag een realistische weergave van ongesteldheid in reclames wil zien. Wij laten dan ook levensechte beelden zien, en ja daar hoort bloed bij. Alleen zo is het mogelijk om écht over ongesteldheid te praten. Weet je nog: #bloodnormal,” schrijft Libresse op de eigen website. Meer over de campagne op libresse.nl/bloodnormal.