L’Oréal ontwikkelt UV-sensor voor vingernagel

L’Oréal ontwikkelt UV-sensor voor vingernagel
396

L’Oréal heeft samen met de Amerikaanse Northwestern University een futuristisch, minimalistische apparaatje uitgebracht waarmee je kunt meten aan hoeveel UV-straling je wordt blootgesteld. Hiermee zet het beautymerk voor het eerst een stap op de groeiende markt van draagbare devices. Naar eigen zeggen is het de eerste elektronische UV-sensor zonder batterijen en is het revolutionair anders dan de polsbandjes of ‘chunky’ elektronica die al verkrijgbaar zijn. UV Sense moet naast praktisch ook prettig en mooi zijn om te dragen. Het device kan daarom gepersonaliseerd worden en in iedere gewenste kleur of met een patroon, logo of merknaam geproduceerd worden. Ook is het ‘lichter dan een regendruppel’ en ‘kleiner dan de omtrek van een M&M’.

UV Sense is nog geen 2 mm dik en is ontworpen om op een vingernagel te dragen. Daar meet het kleine apparaatje de UV-straling waaraan de drager wordt blootgesteld en geeft daar real-time informatie over. De data over de blootstelling worden tot drie maanden bewaard, waardoor je statistieken kunt zien over de UV-straling die je hebt gehad over een langere tijd. De gebruiker kan deze data inzien via een bijbehorende mobiele app. Doordat je weet aan hoeveel straling je al bent blootgesteld, word je gestimuleerd om je eerder in te smeren of de schaduw op te zoeken.

L’Oréal ziet in het apparaatje de toekomst van draagbare devices, vanwege het ‘organische’ ontwerp dat bijna naadloos aansluit op je nagel. Sinds 2016 heeft L’Oréal de techniek getest in verschillende landen met een UV-pleister die de UV-straling op de huid van de gebruiker ook mat. Uit dat eigen onderzoek blijkt dat 34 procent van de gebruikers vaker zonnebrandcrème opbracht en 37 procent vaker de schaduw opzocht door het gebruik van de pleister.

De data die L’Oréal in potentie allemaal van ons zou kunnen verzamelen, worden alleen geanonimiseerd opgeslagen. Mensen hoeven dus geen persoonsgegevens achter te laten bij het bedrijf om gebruik te kunnen maken van UV Sense. Guive Balooch, global vice-president van L’Oréals Research and Innovation Technology Incubator, het bedrijfsonderdeel dat de UV Sense ontwikkelde, tegen Marketing Week: ,,Dat is het allerbelangrijkste. Als je kijkt naar waarom, als mensen hun zongedrag veranderen, is dat goed voor onze zaken, maar ook voor hun levens. Dat betekent niet dat we geen interessante dingen kunnen doen met geanonimiseerde data, zoals kijken naar wereldwijde trends en gedragsveranderingen.”

Dit jaar loopt er een pilot met UV Sense in de Verenigde Staten. L’Oréal is van plan om volgend jaar, in 2019, het apparaatje verder te verspreiden. In dat jaar zal ook een ge-update limited edition versie uitkomen van My UV Patch, de UV-pleister. Die zal er, volgens Balooch, meer uit gaan zien als een sieraad.
Benieuwd hoe UV Sense werkt? Check de video