Krachtige vrouw verkoopt beter dan lustobject

Krachtige vrouw verkoopt beter dan lustobject
200

Advertenties die zich verre houden van stereotypering op basis van geslacht en vrouwen juist als krachtig neerzetten leiden volgens onderzoek van Facebook IQ tot betere resultaten, zo meldt The Drum.

Facebook hield een enquête onder ruim 1500 Amerikanen om beter inzicht te krijgen in hoe zij reageren op het beeld dat wordt neergezet van vrouwen in advertenties op het sociale netwerk. De reacties op advertenties die de kracht van vrouwen benadrukten, door bijvoorbeeld hun sportprestaties te eren of meisjes te stimuleren bepaalde studies te gaan doen, werden vergeleken met de reacties op advertenties die dit juist niet deden.

Vrouwen bleken bij het zien van een filmtrailer de film bijvoorbeeld twee keer zo vaak te willen gaan zien als er een vrouw werd getoond in brandweeruitrusting dan wanneer een schaars geklede vrouw werd getoond. Bij de mannen werd geen verschil in reactie op de twee advertenties geconstateerd.

Van alle respondenten dacht 8 tot 10 procent positiever over merken die sekse-positief adverteren dan over merken die dat minder doen of helemaal niet. Als een merk sekse-gelijkheid in het algemeen promoot, voelde zelfs 48 procent van de respondenten zich loyaler tegenover deze merken. Als een merk deze gelijkheid specifiek op Facebook promoot, denkt 79 procent van de ondervraagde vrouwen en 75 procent van de mannen positiever over dit merk.

Facebook concludeert dat marketeers meer gelijkheid moeten promoten en moeten nadenken over hoe hun merken vrouwen willen steunen en neer willen zetten. Stereotypering en vrouwen neerzetten als lustobject kunnen zij beter vermijden.