Kracht van emotie: dé marketingles van Brexitcampagne

Kracht van emotie: dé marketingles van Brexitcampagne
2932

Goede marketing draait om meer dan consumenten vertellen waarom ze je product nodig hebben. De menselijke link maken, daar gaat het om. Emotie maakt van een goede campagne een fantastische. Met dit gegeven als uitgangspunt, schreef Grant Woodward een analyse voor The Drum over de Brexit-campagne en de lessen die een marketeer hieruit kan trekken.

Wat eigenlijk niemand echt verwachtte, gebeurde namelijk toch: de Britten kozen ervoor om uit de EU te stappen. Voor de meeste mensen kwam de uitkomst van het Brexit-referendum als een donderslag bij heldere hemel. Toch, zegt Woodward, kon je dit resultaat wel degelijk zien aankomen als je de campagnes van de voor- en tegenstanders van de Brexit naast elkaar legt.

Het kamp dat in de EU wilde blijven, concentreerde zich vooral op rationele argumenten. De tegenstanders van de Brexit legden geduldig, en tot in detail, uit waarom Groot-Brittannië, ondanks de tekortkomingen van de EU, toch beter af zou zijn als het land onderdeel zou blijven uitmaken van de EU.

De voorstanders van de Brexit zetten daarentegen vol in op gevoel. De campagne draaide eigenlijk vooral om de emotie van ‘Wij willen ons land terug’, schrijft Woodward. De details, daar bleven de voorstanders zo ver mogelijk bij weg.

De emotionele aanpak won het hier overtuigend van de uitleggende aanpak, waardoor de voorstanders van de Brexit, door op hun gevoel in te spelen, voldoende kiezers wisten te verleiden om voor het verlaten van de EU te stemmen. Daarmee is de Brexit een voorbeeld van de kracht van emotie-marketing.

Marketeers zouden dus eigenlijk op moeten passen met het klakkeloos gebruiken van het AIDA-model, waarbij rationele argumenten gebruikt worden om consumenten te overtuigen voor hun product te kiezen in plaats van dat van de concurrent. Dit gaat er namelijk vanuit dat die consument ook altijd rationeel denkt en zijn beslissingen op ratio baseert. In werkelijkheid is niet te voorspellen wat de volgende stap van de consument zal zijn, ondanks de mooie theorieën. Zo kon het gebeuren dat Groot-Brittannië nu onderhandelt met de EU over de Brexit, ook al verwachtte niemand dat de Brexit werkelijkheid zou worden.

Storytelling is volgens Woodward een effectiever marketinginstrument. Het speelt in op het gevoel, de emotie van je klanten, en blijft daardoor beter hangen. Merken worden hiermee menselijker en persoonlijker, waardoor consumenten zich er makkelijker mee verbonden voelen.

Zie The Drum voor het volledige artikel van Grant Woodward.