Influencers krijgen waarschuwing voor misleiding

Influencers krijgen waarschuwing voor misleiding
122
Door Mathilde Min

Ruim 90 influencers, waaronder celebrities, atleten en modellen, zijn door de Amerikaanse overheid op de vingers getikt, omdat zij op hun Instagram-accounts onvoldoende duidelijk maken dat ze reclame maken voor producten. Hierdoor misleiden zij hun publiek.

 
In een waarschuwingsbrief die de influencers ontvingen, worden zij eraan herinnerd dat er regels zijn waaraan reclame moet voldoen, zo meldt Euronews. Deze regels gelden ook voor de posts die zij delen met hun miljoenen volgers op social media. Door niet duidelijk te maken dat zij betaald krijgen voor het promoten van producten, breken ze federale handelswetten door consumenten te misleiden.

Onder meer Kim Kardashian, Rihanna en One Direction staan op een lijst van de Amerikaanse federale handelscommissie (FTC) van influencers die reclameregels overtreden. Het is niet bekend gemaakt wie van de 113 celebrities op deze lijst een brief hebben gekregen.

In Nederland stelde de DDMA – houder van de Reclamecode Social Media – onlangs richtlijnen op voor vloggers en andere influencers. Hierin maakte het instituut duidelijk dat het ook voor hen verplicht is om in hun uitingen duidelijk te maken dat zij een product gratis hebben gekregen, voor promotie betaald zijn, korting hebben gekregen of een ander voordeel hebben ontvangen.