Ikea gaat via ‘derden’ verkopen

Ikea gaat via ‘derden’ verkopen
190

Ikea wijzigt zijn online strategie en breidt de online verkopen uit door producten niet meer alleen via de eigen website aan te bieden, maar ook via andere partijen, meldt de Financial Times. Torbjörn Lööf, chief executive van Inter Ikea, laat nog niet los welke partijen dat dan zullen zijn. Wel geeft hij aan dat deze stap onderdeel is van een verandering van strategie, waarbinnen ook het openen van nieuwe winkeltypes valt, zoals in de stadscentra.

,,Dit is de grootste verandering in de manier waarop consumenten met Ikea in contact komen sinds het concept van start ging,” aldus Lööf. Steeds meer grote ketens voelen de druk om te innoveren en nieuwe manieren te vinden om de consument te blijven bereiken, nu deze steeds meer online winkelt en zelfs gevestigde winkels als Sears, Toys ‘R’ Us en onze eigen V&D failliet gaan.

Ikea is wat dat betreft, net als veel van die andere bekende namen, traag met het omarmen van de online markt. Intern werd er lang over getwijfeld of het concern wel moest gaan tornen aan dat waarin het juist zo succesvol is: enorme doolhofwinkels, waarin de consument verleid wordt tot impulsaankopen. Dit concept is moeilijk te vertalen naar een online formule.

Nu kiest de Zweedse meubelgigant voor een compleet nieuwe benadering van de markt. Online is hier slechts een onderdeel van. Ikea onderzoekt ook mogelijkheden om pick-up-points in steden te openen, gespecialiseerde pop-up stores en kleinere winkels met een beperkt aanbod. Dat de retailer nu ook producten via derden wil gaan verkopen (al is het online) is wel de meest radicale verandering in beleid. Het zou voor het eerst zijn dat Ikea-producten via andere partijen gekocht kunnen worden.