‘Hu Holi’ schoen van Pharrell Williams en Adidas tegen zere been hindoes

‘Hu Holi’ schoen van Pharrell Williams en Adidas tegen zere been hindoes
182

Geloof en marketing gaan vaak niet goed samen. Onlangs lanceerde Adidas een nieuwe sneakerreeks in samenwerking met Pharrell Williams die geïnspireerd is op een ‘festival van kleuren’ dat door hindoes in India gevierd wordt: Holi. Een groep hindoeïsten kon dit niet waarderen en eist nu excuses van Adidas, plus een andere naam voor de kleurrijke schoenen, meldt The Drum.

De protesten komen van Rajan Zed, president van de ‘Universal Society of Hinduism’. Hij wil excuses van zowel Adidas als Williams. Bovendien wil hij niet dat de naam ‘Hu Holi’ gebruikt wordt voor de sneakers, omdat het om een commerciële uiting gaat en omdat sommige schoenen van leer gemaakt zijn. Die moeten dus een andere naam krijgen, als het aan Zed ligt.

De kleurrijke ‘Hu Holi’ schoenen zijn afgelopen week gelanceerd en kosten tussen de 100 en 20 dollar op de Adidas’ website. Naast schoenen zijn er onder andere ook jasjes en shirts in de lijn verkrijgbaar. Het kleurgebruik en de naam is duidelijk geïnspireerd op het Indiase hindoe festival Holi.

Zed: ,,Pharrell Williams en Adidas hadden hun huiswerk moeten doen voordat ze lichtzinnig hindoe concepten gingen gebruiken en deze in gingen zetten om een modestatement te maken en schoenen te verkopen uit hebzucht, waarvan sommige ook nog van leer gemaakt zijn. Symbolen van welk geloof dan ook, groot of klein, zouden niet misbruikt moeten worden. Ongepast gebruik van hindoe concepten, symbolen of beelden voor commercieel gebruik is niet okay, omdat het pijnlijk kan zijn voor sommige volgers.”