Hoe Toyota met de Mirai de wereld wil verbeteren

toyota
0
0
3726

Toyota kondigt een grote campagne aan voor de waterstofauto Mirai. Nog beter voor het milieu dan een gangbare elektrische auto. De Japanse autofabrikant nam ooit het voortouw met hybridemodel Prius en dat sloeg aan. Gaat Toyota dat kunstje nog een keer flikken, nu met de Mirai?

Toyota wil niet alleen een comfortabele auto bieden, maar ook de wereld veranderen. Mirai is 'toekomst' in het Japans en de ambities liegen er niet om. De nieuwe campagne 'Real Power' kan op geen beter moment komen nu de wereld zich meer dan ooit zorgen maakt over de opwarming van de aarde. Het antwoord van Toyota: een auto die geen CO2-uitstoot. Dat verhaal horen we al een tijdje, maar de productie van de Mirai gaat omhoog en de kosten voor de brandstofcel naar beneden, zoals Reuters meldt. Waterstoftankstations zijn er nog weinig, maar daaraan wordt gewerkt.


Campagne tegen de heersende opinie in
Toyota nam al eerder een keer opvallend het voortouw met de Prius, een hybride auto die deels elektrisch is. Dat gebeurde in een tijd dat weinigen elektrisch rijden serieus namen en de Prius werd een succes. De campagne voor de Mirai is opnieuw een stap tegen de heersende opinie in. Want overheden springen massaal bij om de infrastructuur geschikt te maken voor elektrische auto's en daar is dus even geen plek voor auto's op waterstof, zou je zeggen.

Bij de Japanse autofabrikant denken ze daar heel anders over. De nieuwste commercial is gericht op de VS waar Toyota al langer aandacht vraagt voor de Mirai. Daar zijn al meer tankstations voor waterstofauto's. De Mirai zit vol met de nieuwste techniek, is klaar voor de toekomst, maar is ook een auto als elke andere, zoals de commercial wil doen geloven:

]

Heel uitgedacht is een commercial waarin eigenaars van de Mirai aan het woord komen. Ze vertellen over hun leven, ze zijn optimistisch en laten een veelbelovende toekomst zien. En heel toevallig past de Mirai daar precies in. Je gelooft het als je ernaar kijkt, de sprekers lijken oprecht en dragen het milieu een warm hart toe. Natuurlijk, het zijn acteurs, ze zijn ingehuurd, maar ze zijn overtuigend. Kijk hier naar het relaas van de 'klanten':

]


Staatssecretaris Dijksma neemt Mirai in ontvangst
De Mirai is sinds 2015 in Europa en de VS te koop, maar het loopt nog geen storm. In de VS zijn het individuele kopers; in Europa schaffen vooral bedrijven en overheden de Mirai aan. De eerste Toyota's Mirai in Nederland werden in 2016 overhandigd aan staatssecretaris Sharon Dijksma voor gebruik door het Ministerie van Infrastructuur. Een demonstratief steuntje in de rug van een overheid die momenteel vooral inzet op elektrische voertuigen op accu's, maar wellicht is de waterstofauto de volgende stap. Dijksma kondigde aan dat er snel meer brandstofstations komen. „We zitten in een pioniersfase. (…) We zijn op zoek naar een toekomst zonder emissie."

Ook bij netbeheerder Stedin rijden ze rond in de nieuwe waterstofauto's. „We willen ons wagenpark verduurzamen. We willen een groot deel van ons wagenpark zero emission gemaakt hebben in 2020," staat op de site.

Volgens marketeer Qin Xu van Toyota komt de grote schaal nog, maar gaat het nu vooral om bewustwording. „Bedrijven en overheden blijven waarschijnlijk de voorlopers voor de Mirai in Europa. Dat is een groot verschil met de VS, waar 95 procent individuele klanten zijn, vooral in Californië. Maar in beide gevallen gaat het ons nog niet om schaal. De inzet is eerst bewustzijn brengen over waterstof als alternatieve brandstof," zegt ze tegen Forbes. Het vraagt om een andersoort campagne met uitleg, hoe een brandstofcel werkt, hoe je met de nieuwe auto moet tanken ('zoals je altijd doet'). Hoe de Mirai technisch werkt, is bijvoorbeeld te zien in deze video.


De Mirai als nieuwe Prius
De vergelijking tussen de Mirai en de hybride Prius dringt zich op. Ook dat begon vanuit het niets, maar de auto is inmiddels niet meer weg te denken. Gaat Toyota nog een keer zo'n kunstje uithalen, nu met de Mirai?

De Prius komt voort uit Toyota's G21 project uit 1993, bedoeld om de auto van de volgende eeuw te ontwikkelen. In 1997 lag het aantal orders al vijf keer hoger dan verwacht. De ontwikkeling ging supersnel, waarmee Toyota brak met het verleden. De geschiedenis is terug te lezen in Hideshi Itazaki's boek 'The Prius that shook the world' uit 1999.

De eerste generatie kreeg een duwtje in de rug dankzij celebrities als Leonardo di Caprio en Cameron Diaz, die milieu hoog in het vaandel hadden. Californië speelde een voortrekkersrol waar de Prius door een gunstige milieuregeling de best verkochte auto werd. Tegenwoordig zijn zo'n tien miljoen auto's met het hybridesysteem uitgerust. De vierde generatie Prius zag in 2016 het licht. Het nieuwe model oogt flitsender dan zijn voorgangers. „We willen meer jonge klanten, dus hebben gekozen voor een uitdagender vormgeving," zegt Shoichi Kaneko van het Prius-team tegen Wired.


Ontwrichting van de auto-industrie
Inmiddels is de wereld veranderd. Het emissieschandaal bij Volkswagen heeft de dieselmotor in een kwaad daglicht gezet. De klimaatverandering vraagt om auto's die geen CO2 uitstotenen het milieu zo min mogelijk belasten. Elektrische auto's dragen daartoe bij. Maar Toyota zet in op de waterstoftechnologie die veel verder gaat. Het bedrijf mikt er op opnieuw een ontwrichting van de autoindustrie te ontketenen.

Er zijn grote verschillen tussen de Prius en de Mirai. Waar je met de Prius voor brandstof overal terecht kan, ontbreekt een goede infrastructuur voor waterstof. Nederland loopt achter bij Duitsland, maar er komen ook hier gaandeweg meer waterstoftankstations. Waterstofopslag vraagt meer ruimte dan andere brandstof, dat speelt niet alleen bij de pomp, het wordt pas echt ingewikkeld bij tankers en transportleidingen. Het voordeel van waterstof is zero emissie, geen CO2-uitstoot. Voor de productie van waterstof is energie nodig, dus het is zaak schone energie te gebruiken.

Komt de stroom van een kolencentrale, dan schiet het milieu er weinig mee op. En dan zijn er nog berichten over de vermeende onveiligheid van waterstof. Daar heeft Toyota veel aan gedaan. De brandstoftanks zijn zo sterk dat je er met een geweer op kan schieten. In de VS is die proef met succes uitgevoerd, meldt Forbes.


Onthulling op Oympische Spelen in Tokio
Toyota wil de capaciteit van de Mirai-fabriek bij Nagoya snel opvoeren. Er komt een tweede generatie model, beter betaalbaar, dat zal worden onthuld tijdens de Olympische Spelen in Tokio in 2020. Een nieuw hero moment om de wereld kennis te laten maken met 'de toekomst'. De bedoeling is om de techniek toe te passen in meerdere typen en de productie snel te vergroten.

In de campagne staat het gebruik van big data centraal, meldt MarketingDive. De autofabrikant werkt samen met een paar grote namen, waaronder Amazon, Wired en Hearst Digital Media. Opvallend is dat Toyota zich ook speciaal richt op mensen van Aziatische afkomst, die wellicht meer open staan voor het merk. Als de auto's via hen alvast inburgeren, komt ook het grote publiek dichterbij. Of het zal leiden tot een nieuwe slag binnen de autoindustrie, is nog even afwachten. 

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft