Hoe de app-markt miljarden kan verdienen met big data

Hoe de app-markt miljarden kan verdienen met big data
6970

De app-markt is booming. Op dit moment is de sector goed voor ruim anderhalf miljoen banen in de Europese Unie, waarvan 125.000 in Nederland. De wereldwijde omzet kan volgens analytici verdubbelen van 51 miljard dollar in 2016 naar 100 miljard in 2020, als app-uitgevers big data gaan inzetten. De wetenschap waarschuwt voor privacy schending.

 
Pyze, een Amerikaans bedrijf van data-analisten, waarschuwt dat deze miljarden wel eens naar een klein aantal grote spelers kunnen gaan, als niet ook de kleinere uitgevers in de app-markt big data gaan inzetten. Data waarmee in kaart wordt gebracht door wie en hoe apps worden gebruikt. App-gebruikers en hun gedrag kunnen tot in detail in kaart worden gebracht, en belangrijke gegevens opleveren met als achterliggend doel de gebruikers tot sticky users (blijvende klanten) te maken.

 
Omzetstijging
De waarschuwing aan de kleinere app-bouwers en -uitgevers komt niet helemaal uit onverdachte hoek. Pyze is nu net het soort bedrijf dat app-uitgevers kan helpen big data in te zetten, maar het baseert zich wel op gerenommeerd onderzoek van onder meer App Annie  - de huidige standaard voor app-analyses - en doet daarnaast zelf onderzoek. In een studie naar twaalf app-bedrijven toont Pyze dat die gemiddeld een groei van 35 procent in app engagement lieten zien nadat - met gebruikmaking van big data - klantgegevens werden geanalyseerd en toegepast. De omzet zou gemiddeld met 20 procent zijn gestegen.

 
Drie geldstromen
Volgens researchdirector John Faasse van marktonderzoekbureau Vostradamus in Amsterdam spelen er meer factoren dan big data mee die de economie van de app-markt laten groeien. De omzetstijging naar 100 miljard in 2020 - de voorspelling van App Annie - wordt volgens hem door drie geldstromen gegenereerd. Via de app-stores, waar de klant betaalt voor de app, via advertenties - zoals in de app van Nu.nl - en via extra features voor apps, die je krijgt via een premium abonnement. Faasse: ,,Denk aan extra wapens of nóg meer bloedspetters voor je oorlogsspel - de app-markt bestaat tenslotte voor 85 procent uit games - of aan recepten die je kunt bijkopen via je gezondheids-app. Zeker voor die laatste toepassing zijn big data interessant. Aan de hand van allerlei persoonlijke gegevens als hartslag en gewicht kunnen bijvoorbeeld recepten of oefeningen op maat worden gestuurd.”

Steeds belangrijker wordt volgens Faasse de app-advertentiemarkt. ,,Als ik op Google ‘gezondheid’ of ‘dieet’ intik komen er honderden advertenties voor appjes tevoorschijn. En steeds vaker zie je app-bouwers ook reclamezendtijd of banners kopen om hun product onder de aandacht te brengen.”

 
Zorgen om privacy
Hoogleraar Communicatiewetenschap Edith Smit van de UvA ziet net als Faasse dat de trend om te targeten - het op maat aanbieden van (commerciële) informatie - leidt tot het verder verleiden van consumenten. Ze maakt zich zorgen over de privacy van gebruikers. ,,Targeting impliceert het gebruik van digitale sporen die consumenten bewust of onbewust online achterlaten. Al deze gegevens worden big data genoemd. Maar het maakt wel uit welke data worden verzameld. Meestal gaat het om eerder bezochte sites, gedownloade apps of andere indicatoren van interesses. Deze targeting op interesses wordt over het algemeen geaccepteerd door gebruikers, maar het besef dat andere - meer persoonlijke gegevens – ook bekend zijn en worden doorverkocht roept weerstand op en angst voor privacy schending,” stelt ze.

 
App-markt is booming
De app-markt is hoe dan ook booming. Naast de zonnige prognoses die App Annie dit voorjaar presenteerde, voorziet ook de gezaghebbende en onafhankelijke Amerikaanse denktank op het gebied van economie, de Progressive Policy Institute (PPI), een forse groei. In haar onderzoek definieert PPI de app-industrie als een sector die apps ontwikkelt en beheert, naast marketing en sales rondom apps en extra diensten die hun werkgelegenheid te danken hebben aan apps. Vertaald in werkgelegenheid heeft de app-markt op dit moment al 1,64 miljoen banen opgeleverd in Europa en 1,66 miljoen in de Verenigde Staten.

Volgens PPI heeft het Verenigd Koninkrijk de meeste banen (321.000 ) in de app-sector. Nederland staat met 125.000 app-banen op de vierde plek, achter Duitsland en Frankrijk, respectievelijk nummer twee en drie met 267.000 en 229.000 banen. Zuiderbuur België staat met 23.000 op de veertiende plek. De app-economie zorgt in Nederland voor 1,5 procent van alle banen, waarmee wij op de derde plek staan na Finland (1,9 procent) en Noorwegen (1,6 procent).

 
285 miljard apps
De denktank is des te positiever over deze ‘banenexplosie’ omdat ze ontstond in de heftigste recessie van de afgelopen 75 jaar. Een belangrijk signaal voor de toekomst is dat de 229.000 banen die Frankrijk er door de app-economie zag bijkomen, slechts iets minder zijn dan de 289.000 nieuwe banen die Frankrijk zelf heeft gecreëerd tussen 2007 en 2015.

App Annie, dat ook gegevens verzamelt over het gebruik van apps, voorspelt daarnaast dat het aantal downloads uit mobiele appwinkels verdubbelt tussen 2015 en 2020. Naar verwacht downloaden gebruikers in 2020 wereldwijd zo’n 285 miljard apps. Aam de prognose van 100 miljard omzet in 2020 liggen twee belangrijke factoren ten grondslag: de sterke omarming van mobiele apps in opkomende economieën en het vermogen van ontwikkelaars van mobiele apps om een groter aandeel in de uitgaven van gebruikers te veroveren in gevestigde economieën.