Het grote frank.news app-gebruik onderzoek

Het grote frank.news app-gebruik onderzoek
8678

Bijna allemaal hebben we apps op onze smartphone en/of tablet. WhatsApp mag dan al in 2009 zijn geïntroduceerd, het is nog altijd de meest gedownloade app (95 procent). Willen weten wat het weer wordt, is iets van elke leeftijd. Net als de irritatie die een vastlopende app veroorzaakt. Dat en meer bleek uit het grote hoe-gebruiken-we-apps-onderzoek van Vostradamus in opdracht van frank.news.

 
Het is nog niet eens tien jaar geleden dat Apple in 2008 de App Store voor iPhone opende. De komst van de app opende nieuwe deuren voor de mobiele sector. Tegenwoordig is er geen enkel zichzelf respecterend bedrijf of merk zonder eigen app. Alleen al bij Apple waren in juni 2016 zo’n 2 miljoen verschillende apps beschikbaar in de App Store en waren tot die tijd 130 miljard apps gedownload vanuit deze store. Maar hoe gaat de consument eigenlijk met al deze apps om? Welke zijn populair? Wat is de grootste app-irritatie? Onderzoeksbureau Vostradamus deed hier exclusief voor frank.news onderzoek naar.

 
Liever op smartphone
Wie een app gebruikt, doet dat doorgaans op een smartphone of tablet. En die zijn goed vertegenwoordigd onder de Nederlandse bevolking. Slechts 8,5 procent van de ruim 1.000 respondenten geeft aan geen smartphone én geen tablet te hebben. Waarschijnlijk geen grote verrassing dat dit vooral 50-plussers zijn. De smartphone wordt meer gebruikt dan de tablet: 35 procent van de Nederlanders heeft er een in bezit. 49 procent Geeft aan zowel een smartphone als een tablet te bezitten. En slechts 7 procent heeft enkel een tablet.

 
Minder apps voor 50-plussers
Wie een smartphone of tablet bezit, hoeft daar niet per definitie ook apps op te installeren of te gebruiken. De meerderheid van de Nederlanders doet dit - je zou bijna zeggen natuurlijk - wel degelijk. Van de respondenten installeert of gebruikt 89 procent wel eens een app. De resterende 11 procent vindt z’n smartphone of tablet al interessant genoeg zonder extra poespas. Ook hier zal het niet als grote verrassing komen dat dit vooral de 50-plussers zijn. Jongeren hebben wel degelijk behoefte aan het pimpen van hun smartphone of tablet met een paar leuke apps. 93 Procent van de Nederlanders onder de 50 jaar geeft aan wel eens apps te installeren en/of gebruiken.

 
De populairste apps (bezitters in procenten)
 1. WhatsApp (95 procent)
 2. Google Maps (87 procent)
 3. YouTube (86 procent)
 4. Facebook (81 procent)
 5. Messenger van Facebook (75 procent)
 
‘Iedereen’ heeft WhatsApp
De absolute ‘koning onder de apps’ is nog altijd WhatsApp. Als ‘whatsappen’ zelfs een werkwoord is geworden, dan weet je dat je als app een leidende positie inneemt. Slechts 5 procent van de Nederlanders gebruikt  geen WhatsApp. Dus 95 procent van de bevolking appt er vrolijk op los. Man, vrouw, jong, oud, hoog- of laagopgeleid. Hoewel er natuurlijk wel gradaties zijn aan te brengen in de frequentie van het gebruik. Vrouwen zijn het meest fanatiek. 43 Procent van de vrouwen geeft aan ieder uur WhatsApp te checken. 36 Procent checkt 1 tot 2 keer per dag. Er zijn maar weinig vrouwen die minder dan dagelijks hun WhatsApp-berichten bekijken. Mannen blijven niet heel ver achter: 39 procent checkt elk uur, 35 procent 1 tot 2 keer per dag. Tussen jong en oud zijn de verschillen aanzienlijk groter: onder de 50 jaar geeft 52 procent aan iedere uur WhatsApp te checken. Boven de 50 is dit ‘slechts’ 23. De meeste 50-plussers bekijken hun berichten 1 tot 2 keer per dag (41), wat nog steeds een behoorlijk hoge frequentie is.

 
Weer-apps vallen altijd in de smaak
Het is niet altijd makkelijk kiezen uit het enorme aanbod apps. Voor je het weet heb je het geheugen van je tablet of smartphone bomvol staan en kan er geen fotootje van de hond, kat of baby meer bij. Het is dus zaak om selectief te zijn in te downloaden apps. In hetzelfde onderzoek van Vostradamus wordt ook duidelijk welke soort apps populair zijn onder mannen en vrouwen en onder jong en oud. Weer- en nieuws-apps en apps voor financiën/bankieren doen het goed bij iedereen. Deze staan in alle categorieën in de top 3 van meest gebruikte apps. Ook games, social-apps en navigatie-apps zijn populair.

 
Man versus vrouw
Waar in de ‘echte wereld’ gamen toch vooral wordt gezien als een bezigheid voor jonge mannen, is het opvallend dat meer vrouwen dan mannen aangeven gebruik te maken van game-apps (39 procent tegenover 44). Blijkbaar lopen de heren minder warm voor app-versies als Candy Crush Saga en FarmVille, die wel veel vrouwelijke gebruikers hebben. Sport is daarentegen meer een mannending: 34 procent van de mannen geeft aan een sport-app te hebben en/of te gebruiken tegenover slechts 14 procent van de vrouwen. Wat niet wil zeggen dat vrouwen minder sportief zijn. Want gezondheid- en fitness-apps doen het juist weer veel beter onder de vrouwen: 22 procent heeft een dergelijke app tegenover 16 procent van de mannen.

 
Jong versus ouder
50-Plussers hebben een duidelijke voorkeur voor weer- en nieuws-apps. 72 Procent van hen heeft een weer-app geïnstalleerd en 61 procent heeft een nieuws-app. De ouderen zijn minder geïnteresseerd in muziek en audio, video-apps, games, entertainment en winkel-apps. Deze zijn veel populairder onder de jongeren.

 
Top 5 populaire categorie apps vrouwen:
 1. Weer (60 procent)
 2. Nieuws (54 procent)
 3. Financiën/bankieren (47 procent)
 4. Games (44 procent)
 5. Social networking (43 procent)
 
Top 5 populaire categorie apps mannen:
 1. Weer (60 procent)
 2. Nieuws (58 procent)
 3. Financiën/bankieren (52 procent)
 4. Navigatie (46 procent)
 5. Games (39 procent)
 
Top 5 populaire categorie apps onder  50 jaar:
 1. Nieuws (53 procent)
 2. Financiën/bankieren (52 procent)
 3. Weer (52 procent)
 4. Games (49 procent)
 5. Social networking (47 procent)
 
Top 5 populaire categorie apps boven  50 jaar:
 1. Weer (72 procent)
 2. Nieuws (61 procent)
 3. Navigatie (48 procent)
 4. Financiën/bankieren (45 procent)
 5. Social networking (31 procent)
 
Grootste app-irritaties
Wat zijn ze handig en leuk al die apps. Maar het kan altijd beter natuurlijk. Onze grootste app-irritaties:

 
 1. Het vastlopen van een app.
 2. Advertenties die getoond worden tijdens het gebruik van de app.
 3. Apps die je verplichten in te loggen via social media.
 4. Apps die zonder noodzaak toegang vragen tot bijvoorbeeld je camera of contacten.
 5. Te lange laadtijd.
 
Jongeren ergeren zich daarnaast vaker aan een slecht ontworpen of slecht werkende interface van een app, het slecht functioneren van een app na een update en te veel pushberichten. Waar ouderen vooral ook moeite hebben met ingewikkelde registratieprocedures.

 
Iets te winnen
Hoewel het er op lijkt dat de markt voor apps de afgelopen jaren flink verzadigd is geraakt, valt er toch nog wel iets te winnen op dit vlak. Zolang een app maar handig of leuk is, iets toevoegt of  de nodige ontspanning biedt. Als dat je lukt als app-bouwer, dan kun je jong én oud voor je winnen.