Google geeft 5 ton aan Nederlandse nieuwsprojecten

Google geeft 5 ton aan Nederlandse nieuwsprojecten
100

De vlag kan uit bij een groot aantal Europese (digitale) nieuwsorganisaties en projecten. Google maakt namelijk bekend dat ze in de tweede ronde van de Digital News Initiative Innovation Fund zo'n 150 miljoen in geselecteerde bedrijven en projecten gaat investeren.

 
Dat komt voor de Europese markt uit op zo'n 24 miljoen euro, verdeeld over 124 projecten uit 25 landen. In Nederland zijn dat de bedrijven De Coöperatie, Blendle, Follow The Money en Reblr, die samen ruim 5 ton krijgen. Zij voldoen volgens Google aan de voorwaarden zoals het aangaan van innovatieve samenwerkingsverbanden tussen uitgevers, academici, ontwerpers en ondernemers.

 
De bedrijven konden zich zelf aanmelden en de organisatie ontving meer dan 850 aanmeldingen. DNI bestaat uit een partnerschap tussen Google en nieuwsbedrijven uit Europa, met als doel om hoogstaande journalistiek te waarborgen en te investeren in nieuwe initiatieven op dit gebied. Benieuwd naar welke projecten en bedrijven Google precies selecteerde en waarom? Op de website van het initiatief is de complete lijst na te lezen.