Google doorziet SEO-trucs met gemak

Google doorziet SEO-trucs met gemak
26676

Google wordt steeds vriendelijker en steekt stokjes voor het misbruiken van of overdadig strooien met zoekwoorden. Waar moet je als (zelfstandig) SEO-contentmaker anno 2016 rekening mee houden? De gouden regel: schrijf met de intentie je lezer een plezier te doen. Daarmee doe je Google een plezier en dus ook jezelf en je opdrachtgever.

 
Boer zoekt vrouw
‘Je suis Charlie’ of ‘Boer zoekt vrouw’ (populaire zoekwoorden in 2015, red.) waren de populairste Nederlandstalige zoektermen van het afgelopen jaar. Natuurlijk houden bedrijven rekening met de populariteit van bepaalde woordcombinaties, in 2015 werd er bijvoorbeeld veel gezocht naar ‘snapchat’. SEO mag dan een ingeburgerd begrip op de gemiddelde marketingafdeling zijn, nog steeds wil het in mijn werk als copywriter wel eens gebeuren dat er vanuit respectabele bedrijven aan het einde van een briefing wordt gevraagd: ,,O ja, kun je ook even iets met SEO doen?”

 
Hoe belangrijk zijn de SEO-regeltjes?
Bedrijven hanteren allemaal verschillende richtlijnen als het aankomt op gemiddeld aantal woorden op een landingspagina, key density (dichtheid van de zoekwoorden), gebruik van synoniemen, inachtneming van woordvolgorde die overeenkomt met de zoekopdracht, etc. ’s Werelds grootste zoekmachine lijkt echter met elke update van enige omvang een geslaagde poging te doen dit te ondermijnen, waardoor inzichten worden bijgesteld. De centrale vraag die op dit moment rijst is: hoe belangrijk zijn al die regeltjes nog om een goed vindbare webpagina te maken?

 
Als je het Google vraagt…
Jaarlijks vinden er zo’n 500 Google-updates plaats, waarvan sommige grote gevolgen kunnen hebben. Wat Google schrijvende starters adviseert over SEO vind je terug in het Google SEO Handboek. Google is niet scheutig met informatie over haar algoritmes die meer dan 200 ranking factors bevatten. Wat we wel weten is dat op misleiding van de zoekmachine en een gebruiksonvriendelijk karakter nog altijd penalty’s staan. Daar krijg je geen bericht van, je merkt dit wel aan een verandering van je positie in de zoekresultaten. Er zijn overigens wel manieren om te zien of je een penalty hebt gehad.

 
Bonuspunten van Google
Een duidelijke sitestructuur, de aanwezigheid van een sitemap, beperken van het aantal links en zorgen voor relevantie leveren punten op. Een van de grootste, belangrijkste updates in 2015: een gebruiksvriendelijke mobiele site geeft voorrang in de ranking. Dat heeft een responsive webdesign een vereiste gemaakt. Een nog hogere ranking krijg je als je mobiele site ook snel laadt bij weergave op smartphones. Wederom een update die volledig in het teken staat van gebruiksvriendelijkheid.

 
Fouten maken mag
Google wordt steeds slimmer. Bij het indexeren, passen de ‘Google bots’ een methode toe die verbanden tussen woorden legt. Door te kijken naar deze ‘latent semantic content’ geeft Google woorden die verband houden met elkaar een kleine semantische afstand, woorden die in de verste verte geen verband houden tot elkaar hebben een grote semantische afstand. Dat maakt het bij het schrijven van een pagina interessanter om zoekwoorden af te wisselen met synoniemen. Een pagina primair geschreven op ‘puur eten’ kan ook getoond worden als iemand zoekt op ‘eerlijk voedsel’.

Ook ‘abonnee’, ‘barbecue’ en andere woorden die vaak fout worden geschreven linkt Google sinds de Hummingbird-update automatisch aan de webpagina’s waarin de woorden wel juist zijn gespeld. De intentie van een zoekopdracht is daarmee belangrijker dan de schrijfwijze.

frank.news/Google doorziet SEO-trucs met gemak

Nieuw: ondoorzichtige zoekwoordplanner
Deze ontwikkelingen maken dat zaken expres verkeerd schrijven om aan te sluiten bij de gemiddelde Nederlander die nogal eens een spelfoutje maakt, niet meer loont. Sterker nog: in een laatste update heeft Google zelfs de zoekwoordenplanner - de meest gebruikte en toegankelijke tool om zelf een keywordanalyse uit te voeren - hierop aangepast. Tot slechts een paar maanden terug was het mogelijk om zoekvolume gespecificeerd terug te zien op basis van meervoud- of enkelvoudsvorm, verkleinwoordje en woordvolgorde. In het verleden zou dit de afdeling contentmakers van een vleesproducent aanleiding hebben gegeven om hun ‘500 grams verse worsten’ online te omschrijven als ‘worstjes’, wanneer dit een hoger zoekvolume had gehad. Sinds juni 2016 is dit niet meer mogelijk. Nuances zoals hierboven beschreven zullen Google een worst zijn: de zoekresultaten van de onderliggende zoekopdrachten worden niet getoond. ‘Worsten’, ‘worst’ en ‘worstjes’ leveren nu allemaal hetzelfde aantal zoekresultaten op. Hetzelfde geldt voor de woordvolgorde die ertoe kon leiden dat contentmakers het – soms wonderlijke - zoekgedrag van de consument overnamen in uitgeschreven tekst.

frank.news/Google doorziet SEO-trucs met gemak

Conclusie: schrijf voor de lezer
Google heeft de wijsheid in pacht. Er bestaan geen short cuts, geen trucjes om de ingewikkelde algoritmes die de nummer 1 zoekmachine toepast te doorgronden of te omzeilen. Googles voornaamste doelstelling is: de consument een optimale gebruikerservaring bieden door te zorgen voor zo relevant mogelijke informatie. Zo relevant mogelijk is niet je gewenste zoekwoord tot storends toe herhalen of misleidende linkjes op je site te plaatsen. Voor het maken van een vindbare webpagina geldt - alle Google-regels in acht nemend - het credo: ‘schrijf maar normaal, dan doe je al gek genoeg’. Paradoxaal genoeg beloont Google je als je je webpagina’s schrijft voor de gebruiker en niet voor de zoekmachine. Dat klinkt als een open deur, maar de acties die Google de laatste tijd uitvoerde tijdens updates onderstrepen dit. De beste toepassing van SEO ontstaat dus met de lezer van je stuk als uitgangspunt.