Google compenseert voor ‘nepadvertenties’

Google compenseert voor ‘nepadvertenties’
0
0
860

Google gaat geld teruggeven aan adverteerders omdat er sprake is van fake ads, zo is te lezen op de site van Wall Street Journal. De afgelopen weken heeft moederbedrijf Alphabet honderden marketeers en bureaus geïnformeerd over de advertisingfraude.

De advertenties zijn gekocht met DoubleClick Manager van Google in het tweede kwartaal van dit jaar. Het gaat om bedragen tussen de 7 en 10 procent die zijn terugbetaald. DoubleClick Manager is het ‘programmatic advertisingsysteem’ van Google waarbij adverteerders hun boodschap kunnen targeten op de doelgroep, ze betalen via een veilingsysteem. Google heeft laten weten geen hoger bedrag beschikbaar te stellen omdat het niet volledig verantwoordelijk is voor de andere sites. Het probleem is dat er websites in omloop zijn die via bots het aantal views omhoog brengen. Het gebeurt wel vaker dat de verschillen worden gecompenseerd, maar volgens de Wall Street Journal waren de verschillen nu groter dan normaal.

De auteur legt al analyserend de kern van de zaak bloot: ,,Het is het laatste bewijs van hoe de complexiteit van het digitale reclame-ecosysteem - een industrie waar marketeers en advertentieverkopers gescheiden zijn door lagen tussenpersonen en automatisering - spanning tussen bedrijven en grote spelers zoals Google kunnen veroorzaken.’’

Er wordt geschat dat 6,5 miljard dollar verdwijnt in het niets op deze manier. Dat is 10 procent minder dan in 2016.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft