Gender pricing: waarom vrouwen meer betalen dan mannen

Gender pricing: waarom vrouwen meer betalen dan mannen
194
 

Nederlandse vrouwen betalen gemiddeld meer dan mannen voor hetzelfde product. Dat blijkt uit het prijsvergelijkingsonderzoek van Simon-Kucher & Partners.

 
Het verschil loopt zelfs op tot 67 procent als het gaat om douchegel van een luxemerk. Maar het is ook te wijten aan het feit dat veel cosmetica- en verzorgingsproducten voor vrouwen, zoals parfum, douchegel en scheermesjes van merken uit het duurdere segment hoger zijn geprijsd voor vrouwen. Iets wat men ook kan aanduiden als 'gender pricing'.

 
,,Winkeliers en fabrikanten maken slim gebruik van deze speelruimte. Ze hebben mannen en vrouwen onderzocht en achterhaald dat er verschillen bestaan in de betalingsbereidheid van beide groepen. Dit heeft niets te maken met de kosten van het maken van het product. De strategie draait om het voordeel halen uit het verschil in betalingsbereidheid van consumentengroepen," aldus Onno Oldeman, partner bij Simon-Kucher. Deze prijsdifferentiatie is niet nieuw, en wordt in vele industrieën breed toegepast, zoals bij transport, reizen of logistiek.