FC Barcelona haalt meer dan een miljard dollar binnen

FC_Barcelona
0
0
2308

FC Barcelona is inderdaad meer dan een club. In het seizoen 2017-2018 haalde de Catalaanse vereniging met Hollandse banden namelijk meer dan een miljard dollar binnen aan inkomsten (thanks Marcel Blijlevens voor de tip via LinkedIn).

Er werd 1,05 miljard dollar (914 miljoen euro) verdiend door de club van Lionel Messie en zijn vrienden waarmee het de eerste club ter wereld was die meer dan een miljard verdiende. Uiteindelijk leverde dat een netto-wint op van 15 miljoen euro, zo valt te lezen in een verhaal in Forbes.

In dat verhaal staat een analyse van de ontwikkeling van de inkomsten sinds het seizoen 2011-2012 toen er nog 495 miljoen euro werd binnengehaald; hoe kan je in zes jaar tijd je inkomsten bijna verdubbelen? Uit de analyse blijkt dat een groot gedeelte van de stijging in de inkomsten tijdens afgelopen seizoen afkomstig is uit de opbrengst van de verkoop van Neymar aan Paris Saint-Germain, die werd immers verkocht en in dat jaar is er een winst gemaakt van 228 miljoen euro op de verkoop van spelers.

Aan de kostenkant zie je trouwens dat er afgelopen seizoen 520 miljoen euro aan spelerssalarissen is betaald. De media-inkomsten stegen in zes seizoen met 16 procent, van 161 tot 187 miljoen euro en de commerciële inkomsten (sponsoring en merchandising bijvoorbeeld) met 79 procent, van 167 tot 299 miljoen euro. Opvallend is dat de club voor dit seizoen een stijging in de media-inkomsten heeft begroot tot 267 miljoen euro en een stijging van de commerciële in komsten tot 356 miljoen euro.


Tv-gelden Champions League
De stijging in de inkomsten uit tv-gelden voor deze jaargang is gebaseerd op het nieuwe contract van de UEFA over de Champions League tv-rechten. In het seizoen 2016-2017 haalde de club 59,8 miljoen euro binnen via de Champions League (op basis van prestaties en een aandeel in de Spaanse tv-markt), maar dat bedrag zal toenemen door het nieuwe contract. Pas later dit seizoen maakt de UEFA bekend wat clubs verdienen aan hun deelname.

Dat gaat deels via een prestatiesysteem, maar ook via de waarde van de tv-contracten per land van de deelnemende clubs. Zo verdienen Engelse clubs beter dan andere deelnemers want daar is de tv-markt beter. Voor de aankomende editie van de CL is het totale bedrag van de marketpool waarin deze tv-gelden zitten - naar schatting van de UEFA - een kleine 300 miljoen euro. Ook in de eigen competitie haalt de club veel geld binnen aan de tv-rechten; 146 miljoen euro in het seizoen 2016-2017 bijvoorbeeld.

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft