Cindy Gallop: ‘Door creativiteit meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de marketingwereld’

Cindy Gallop: ‘Door creativiteit meer gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de marketingwereld’
434

De Engelse advertentie- en marketingspecialist Cindy Gallop sprak met The Drum over Oprah Winfrey’s aansprekende speech tijdens de Golden Globes. ,,Ik vond haar fan-bloody-tastic.” Zij is van mening dat Oprah’s boodschap van die avond een-op-een vertaald kan worden naar de advertentie- en marketingwereld. Die door mannen gedomineerde wereld moet volgens haar veranderen, en snel ook. Niet van bovenaf door beleid en regeltjes, maar van binnenuit door creativiteit.

 
,,We hebben genoeg gehad,” zegt Gallop tegen The Drum. ,,Wie nu nog niet beseft dat het tijd is om de oude wereldorde te verlaten en deel uit te gaan maken van de nieuwe, zal snel het onderspit gaan delven.” Na een oproep van drie maanden geleden, waarin Gallop vrouwen én mannen uit de marketingwereld uitdaagde zich uit te spreken over seksueel overschrijdend gedrag op hun werkplek, ontving ze ‘honderden e-mails’. De timing was goed (#MeToo) en de vele reacties verbaasden Gallop, die al jaren probeert dit onderwerp op de agenda te krijgen.

 
Minder ruimte voor gekheid
Het zijn voornamelijk mannen, zo vertelt Gallop, die bang zijn dat de ‘edgy’ aard van de marketingindustrie zal veranderen bij meer gelijkheid tussen de seksen. ,,Als we seksegelijkheid en machtsgelijkheid hebben, iets wat we nu niet hebben, dan is er zeker ruimte voor gekheid en praatjes en grapjes, en kunnen we met ideeën komen in een volkomen welkome, gevarieerde en inclusieve omgeving, en dat is niet wat we op dit moment hebben.”

 
Omgeven door briljante vrouwen
Volgens haar is het ook nog eens heel gemakkelijk om een einde te maken aan seksuele intimidatie. Op ieder niveau moet iedereen daarvoor bewust werken aan het seksegelijk maken van de industrie én er moet daadwerkelijk gesproken worden over seks. ,,Als je geen door mannen gedomineerde werkplek meer hebt, eindigt ook de impliciete mannen-onder-elkaar-sfeer waarin het okay is om je op die manier te gedragen,” zegt Gallop. ,,Als je evenveel mannen als vrouwen hebt, of, idealiter, meer vrouwen dan mannen (want het is al lang genoeg andersom geweest, het is tijd dat de balans de andere kant op gaat), dan betekent dat dat mannen, iedere minuut van iedere dag, omgeven worden door vele briljante vrouwen die professioneel met elkaar omgaan op gelijke basis en vrouwen niet langer zien in slechts twee rollen: vriendin of secretaresse. Dit is allemaal gestart met een door mannen gedomineerde werkomgeving. Wat het zal eindigen is seksegelijkheid of een werkomgeving met meer vrouwen dan mannen.”

Ze besluit het interview door te zeggen dat ‘onze’ marketingindustrie de ongelijkheid tussen de seksen kan oplossen met datgene waar ‘we’ goed in zijn: onze creativiteit gebruiken. Dit keer niet voor een campagne of commercial, maar voor onszelf. Gallop: ,,We veranderen niks met corporate statements. Je kunt dit veranderen door creatief te zijn in de manier waarop. Ik wil geen advertenties zien over #MeToo. Ik wil geen stunts hierover zien. Ik wil geen prachtige video’s zien hierover. Ik wil zien dat het echt gebeurt en ernaar geleefd wordt.”

Beluister hieronder de podcast met het interview met Cindy Gallop met The Drum of lees er meer over op hun website. 
En de TedX Gallop’s TEDx Talk over ‘Make Love Not Porn’.
https://youtu.be/Hm7cVImCJ6U