Campagne Greenpeace over ontbossing in Minecraft

Campagne Greenpeace over ontbossing in Minecraft
1718

Sinds deze maand is het kappen van het Oerbos van Białowieża in Polen een halt toegeroepen na internationale druk, media-aandacht en een bewustwordingscampagne. Van die laatste is een gezamenlijk project van Greenpeace en Ogilvy Polen onderdeel. Zij maakten hiervoor gebruik van de gamecultuur van Minecraft en Twitch in een innovatieve mix-up van een goed doel en marketing, schrijft The Drum.

 
,,We geloven dat iedereen bij moet dragen door te doen waar hij het beste in is - we zijn goed in communiceren, dat is waar onze kracht ligt. We namen contact op met Greenpeace en toen ging het balletje rollen.”
 
Ogilvy benaderde Greenpeace met het idee, omdat ze dezelfde waarden delen. ,,Toen we eenmaal zagen wat er met dat unieke, kwetsbare woud aan het gebeuren was, wisten we dat we iets moesten doen,” zegt Wojciech Kowalik, senior copywriter bij Ogilvy. ,,We geloven dat iedereen bij moet dragen door te doen waar hij het beste in is - we zijn goed in communiceren, dat is waar onze kracht ligt. We namen contact op met Greenpeace en toen ging het balletje rollen.”

Voor de campagne maakte Ogilvy handig gebruik van het idee dat jonge mensen veel meer politieke invloed hebben dan ze denken. Door juist de jongeren voor te lichten en hen bewust te maken van de schoonheid en kwetsbaarheid van het oerbos, kunnen zij echt het verschil gaan maken. Het team besloot gebruik te maken van Minecraft, een computerspel waarin gebruikers een virtueel 3D-landschap ontdekken en bouwen, en het Białowieża-woud op schaal in die digitale wereld na te bouwen.

Hiervoor maakte Ogilvy eerst gebruik van satellietfoto’s om een gedetailleerde digitale tekening van het oerbos te maken. Vervolgens nam het Deense bureau Geoboxers het over. De Denen vormden het platte ontwerp om tot een 3D-landschap. Het digitale bos is hierdoor een exacte kopie van het echte woud geworden, waarin alles op de juiste plek staat. Ogilvy en Greenpeace lanceerden 360 graden Facebook-ads, organiseerden een fototentoonstelling en maakten een documentairefilm rond het digitale bos. Ondertussen speelden tieners online in het digitale Minecraft-landschap. En één van Polens grootste influencers, Gimper, deelde zijn ervaring met het digitale oerbos op de populaire gamesite Twitch. Meer dan 10.000 mensen volgden zijn zoektocht naar de laatste boom in het bedreigde bos.

,,Het kan niet gezegd worden dat onze campagne een einde heeft gemaakt aan het kappen of de Poolse minister van milieu heeft doen aftreden, omdat deze zaak veel complexer was dan dit,” aldus Kowalik. ,,Maar onze campagne heeft zeker impact gehad en geholpen om de zaak los te schudden en ook veel handtekeningen voor de petitie verzameld waarmee zelfs gepleit wordt voor het vergroten van het Nationaal Park Białowieża.” Kowalik denkt dat het ‘echte resultaat’ van de campagne de komende vijf jaar pas echt zal blijken, als de tieners die het spel nu gespeeld hebben stemrecht krijgen en deel gaan nemen aan het publieke leven.

https://youtu.be/ssCsBy-WZtE