Camarilla toont belang schaalverkleining op social media

Camarilla toont belang schaalverkleining op social media
0
1
11866

Terwijl Camarilla pas in september officieel gelanceerd wordt, telt de app nu al 1 miljoen wereldwijde gebruikers in meer dan honderd landen. Het idee om je persoonlijk leven op social media alleen met je vijftien beste vrienden te delen lijkt een trend. Op naar schaalverkleining.

 
Op Facebook en andere kanalen is het begrip ‘vriend’ inmiddels aardig uitgehold. Ook vage kennissen of mensen die je eenmaal ontmoet hebt, behoren inmiddels tot de vriendenkring. Een paar honderd of zelfs een paar duizend vrienden hebben is al lang geen uitzondering meer. De vraag is of je met die mensen je intiemste ervaringen deelt.

‘Nee’, luidde het antwoord van Constance Scholten, medeoprichter van Camarilla. ,,Je vriendengroep op Facebook is te groot om persoonlijke en privé-informatie mee te delen. Ik zet bijvoorbeeld mijn bikini- of babyfoto’s er niet meer op,” vertelde ze tijdens de eerste Savage Marketing 2016 conferentie in Amsterdam.

 
’s Werelds kleinste sociale netwerk
 
Zo ontstond het idee voor Camarilla, Spaans voor hofhouding. Op deze app deel je je ervaringen met maximaal vijftien mensen: familie of beste vrienden. Een inner circle, met wie we onze levenservaringen delen en plezier maken. Dat is de gedachte achter wat Scholten ’s werelds kleinste sociale netwerk noemt.

Als je eenmaal een vriendenkring hebt uitgenodigd, deel je foto’s en ervaringen met hen. Alle reacties zijn één-op-één. Dat geeft meer privacy.

 
Viral in 24 uur
 
Scholten, inmiddels CEO, vond een investeerder, ontwikkelde een pilotversie en begon die uit te testen in Nederland, het land van de snelste adopters. Zonder ook maar een cent te besteden aan marketing en reclame groeide het aantal gebruikers dankzij mond-tot-mondreclame spectaculair. In december ging de app live in de App Store en binnen 24 uur werd hij in 34 landen verspreid ,,Mensen waren hier aan toe. Media schreven erover en we gingen viral,” vertelt Scholten. ,,Er is dus een trend om je leven te delen met kleinere groepen. Wij zijn teruggegaan naar de kern die je ook in marketing ziet: gepersonaliseerde boodschappen sturen aan een kleinere groep.”

 
Verdienmodel
 
Momenteel wordt de app al in honderd landen door meer dan een miljoen mensen gebruikt.  Alleen nog op het iOS besturingssysteem van Apple. Tijdens Savage Marketing kon Scholten onthullen dat hij sinds 1 juni ook als Android versie te downloaden is in de Play Store van Google. Toch is de officiële lancering pas in september. Een verdienmodel heeft Scholten nog niet. Maar net zoals Facebook een platform voor adverteerders werd, verwacht ze dat nieuwe technologieën, bijvoorbeeld op het gebied virtual reality, zich zullen aandienen om de app te gelde te maken. ,,De ontwikkelingen in marketing worden altijd onderschat. We moeten afwachten wat het ons brengt. Het belangrijkste bij onze app is engagement en aandacht,” aldus Scholten.
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Gast
Gast - De jonge honden van Savage komen er weer aan op woensdag 28 maart 2018 11:52

[…] de heren beroemd via programma’s als DWDD en diverse media. Constance Scholten, medeoprichter van Camarilla, mocht hier haar verhaal over het kleinste sociale medium vertellen, waarna ze voor ongeveer elk […]

0
[…] de heren beroemd via programma’s als DWDD en diverse media. Constance Scholten, medeoprichter van Camarilla, mocht hier haar verhaal over het kleinste sociale medium vertellen, waarna ze voor ongeveer elk […]