Britse organisatie protesteert tegen Coca-Colatruck

Britse organisatie protesteert tegen Coca-Colatruck
308

De directie van Public Health England roept organisaties en winkelcentra op een bezoek van de Coca-Cola ‘Holiday’s are coming’-Kersttruck te weren. De reden: kinderen consumeren veel te veel suiker, waardoor ze last hebben van tandbederf en te dik zijn. En het mierzoete drankje is daar mede debet aan.

Duncan Selbie, chief executive van de Britse gezondheidsorganisatie, heeft kritiek op de organisatie van de jaarlijkse PR-stunt. De rode trucks met al hun lichtjes en nepsneeuw doen verschillende dorpen, steden en bekende plaatsen aan en trekken daarbij veel (jong) publiek. En de keuze voor de plaatsen die bezocht worden, daar zit volgens de Public Health England het probleem. Onderzoek van die club laat namelijk zien dat in de te bezoeken plaatsen bovengemiddeld veel kinderen last hebben van tandbederf en te dik zijn.
,,Grote merken die met Kerst door het land trekken om hun meest suikerrijke producten onder kinderen te promoten en de verkopen op te stuwen, helpen families op geen enkele manier bij het maken van gezondere keuzes en dragen niet bij aan de strijd tegen obesitas onder kinderen en tandbederf,” aldus Selbie.
Op de 42 plekken die de trucks aandoen, biedt Coca-Cola naast entertainment ook gratis 150ml samples van Coca-Cola Classic, Diet Coke en Coca Cola Zero Sugar. Ook kunnen bezoekers een selfie projecteren op de zijkant van de truck. De tour ging op 11 november van start in Glasgow en kon daar meteen al rekenen op protest. Ruim 40 protestanten eisten dat Coca-Cola alleen water en suikervrije producten uit zou delen.

Coca-Cola liet ter verdediging weten dat het om een event gaat dat maar eens per jaar gehouden wordt, waar bovendien 70 procent van de uitgedeelde drankjes een suikervrije variant is. Ook zeggen ze geen drankjes te geven aan kinderen onder de 12 jaar, tenzij hun ouder of verzorger dat goed vindt. Wat betreft de route geeft Coca-Cola aan deze ieder jaar te wijzigen om zo zoveel mogelijk plaatsen aan te kunnen doen.