Brenno de Winter: Europa verslaat VS door strengere datawet

Brenno de Winter: Europa verslaat VS door strengere datawet
0
0
6170

Het klinkt tegenstrijdig, maar datahandel door Amerikaanse internetproviders biedt vooral Europa meer zakelijke kansen. Laat de Amerikanen maar lekker terugkeren naar het steenkolentijdperk, terwijl Europa verder bouwt aan een innovatieve economie, stelt informatie-expert Brenno de Winter.

 
In 2018 wordt strenge Europese regelgeving rond het gebruik van persoonlijke data ingevoerd via de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Bedrijven en organisaties die hun privacy- en databescherming niet op tijd op orde hebben riskeren miljoenenboetes.

Eerder stelden we al de vraag of consumenten betaald zouden moeten worden voor hun persoonlijke data die op internet verhandeld wordt. Volgens Brenno de Winter, onderzoeksjournalist, auteur en specialist in IT-beveiliging en privacy, biedt de wet grote kansen voor Nederlandse bedrijven.

 
 
Terwijl we in Europa strenger worden met betrekking tot persoonsgegevens, laten de VS juist de teugels vieren. Het congres stemde er recent mee in dat Amerikaanse providers de zoekgeschiedenis van klanten mogen verkopen zonder toestemming. Creëert dat niet een ongelijk speelveld?
 
,,Ja, en nee. Je krijgt inderdaad een ongelijk speelveld want in de VS mag meer dan in Europa. Maar de AVG heeft een uitstralende werking. Als je in Europa zaken wil doen, dien je te voldoen aan Europese wet- en regelgeving. Dat gaat een spanningsveld worden voor de VS. Voor Amerikaanse bedrijven wordt dit akkoord van het Congres aan Trumps besluit zelfs een totale nachtmerrie. Want iedere klant die jouw website bezoekt wordt straks geregistreerd door de internetprovider. Dat wil je als bedrijf niet. Dit besluit van de VS gaat mensen raken, zodanig dat er een punt komt dat ze het niet meer pikken. Hiermee kan namelijk iedere stap in de gaten worden gehouden; het is een totale vorm van surveillance die wordt uitgerold. Je ziet in de VS nu al het verschil tussen bedrijfsleven en overheid afnemen, waar ze vroeger twee strikt gescheiden grootheden waren. Via allerlei onthullingen door Wikileaks en Snowden is naar boven gekomen dat er een mix is ontstaan: overheden maken gebruik van wat het bedrijfsleven vergaart omdat ze gegevens kunnen vorderen. En die worden gevorderd.
Je kunt er ook zo naar kijken: in Europa hebben we met de AVG straks een marketingvalue die enorm is, omdat mensen zullen snappen dat in Europa data wél veilig staan. Dat kan een aanzienlijk unique selling point worden. Russische, Chinese, Indiase of Afrikaanse bedrijven die gevoelige data moeten stallen weten straks waar ze dat veilig kunnen doen.
Het zet Amerika dus uiteindelijk op achterstand. Trumps’ denken is nog erg industrieel. Hij vindt dat bedrijven zich andermans eigendom kunnen toe-eigenen. Maar de industriële tijd is voorbij. Ik juich het op zich toe, die industriële focus van de VS. Trump richt zich op steenkolenmijnen en zegt: ‘It’s all about the industry’. Laat hij dat in godsnaam blijven doen, dan gaan wij lekker verder met de 3D-printer en andere innovatieve dingen.”

 
 
Amerikaanse critici stellen dat de privacy van het individu centraal moet staan en dat die betaald zou moeten worden voor zijn persoonlijke data, zodanig dat dit uiteindelijk zelfs zou kunnen voorzien in een basisinkomen voor iedereen.
 
,,Het lijkt me gek als dat een verplichtend karakter krijgt. Een utopie. Stel je voor: je bent werkloos en er wordt een deel van je uitkering afgehaald omdat je geld kunt verdienen met je data. Zoiets is in Europa onmogelijk, want privacy is een grondrecht. Daarnaast bestaat er het recht op een persoonlijke levenssfeer en hebben we ook nog eens de onaantastbaarheid van het menselijk lichaam. We zeggen toch ook niet: ga maar de prostitutie in. We hebben een aantal waarden waar je gewoon niet aankomt.”

 
 
Is de AVG dan zo gek nog niet?
 
,,Dat we informatie achterlaten op internet en dat die wordt verhandeld is een realiteit en je moet er iets mee. In activistische hoek is de AVG heel slecht gevallen, omdat die vindt dat je daarmee een mensenrecht vercommercialiseert. Maar dat is marginaal en gaat om mensen die per definitie radicaal zijn in het privacy dossier en altijd in de nee-modus staan. Zij vinden dat de AVG tekort schiet. Ik zeg: lees hem nog eens. Het is echt goed geregeld. Je moet nu eenmaal meebewegen, anders kun je geen Facebook of zelfs een telefoon gebruiken. Dit regel je alleen maar via governance. Europa doet dit goed en legt een basis voor nieuwe economie, terwijl Amerika weer een ruk naar de industriële kant maakt. Dat kan niet lang stand houden. Of Amerika keert op zijn schreden terug, of het land wordt gewoon minder belangrijk.”

 
 
Zijn bedrijven in Europa eigenlijk voorbereid op de nieuwe regelgeving?
 
,,Er komt nu heel veel op bedrijven af en ik denk niet dat ze het op tijd gaan redden. Eigenlijk heb je tien jaar nodig om dit fatsoenlijk te regelen. In feite moet je elk ict-systeem opnieuw gaan bouwen. Met de invoering met de AVG zijn Excel-sheets met persoonsgegevens eigenlijk niet meer acceptabel. En dat is maar één voorbeeld van de enorme impact die de AVG heeft.”

 
 
Is het dan wel haalbaar?
 
,,Nee, maar je moet het wel gaan doen. Als je het regelt trek je het dossier naar je toe. En het zal de dynamiek in de economie veranderen. Het begint bij bedrijven tussen de oren te komen dat je een logboek moet bijhouden en privacy by design en security by design moet leveren.  Maar het biedt ook enorme zakelijk kansen. Zeker voor Nederland, omdat we één van de best gedigitaliseerde landen ter wereld zijn. Om een voorbeeld te noemen: ons geld bestaat voor 98 tot 99 procent alleen nog maar digitaal. Als blockchain straks zijn intrede doet zal Nederland een van de eerste landen zijn waar dit serieus vorm gaat krijgen.
Bedrijven, juist ook marketeers, moeten allereerst goed nadenken over hoe je de toestemming van individuen regelt. Geef mensen bijvoorbeeld een keuze in een app waar ze ja of nee kunnen zeggen. Als ING in 2014 zijn exploitatieplannen met big data anders had gepresenteerd, was het nooit een drama geworden. Uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken (Licht op de digitale schaduw - Verantwoord innoveren met big data) blijkt dat het overgrote deel van de mensen in Nederland bereid is ja te zeggen tegen het gebruik van hun data als je eerlijk vertelt wat je ermee doet. Ze zijn ertoe bereid maar willen wel snappen wat ermee gebeurt.”

 
 
 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft