Booking.com gaat gevecht aan met Airbnb

Airbnb_Booking
0
0
4026

Tot nu toe zijn de machtsverhoudingen in de accommodatiebranche vrij overzichtelijk. Booking.com is de grootste hotelboekingssite en Airbnb het grootste platform voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties. Nu Booking.com campagne voert om meer woonhuizen aan te bieden, is de concurrentiestrijd begonnen.

Journalisten zijn soms net mensen. Dus kan het gebeuren dat je als eigenaar van een ruim 100 jaar oud huis, dichtbij het centrum van een historische stad, ineens mails en brieven krijgt van Booking.com met het verzoek je woning te registreren om via het platform te verhuren. Geen hotelkamer, geen vakantiehuisje, geen bed & breakfast; nee, gewoon je eigen woning.

Wacht, dat is toch vooral het terrein van Airbnb?, luidt de eerste gedachte. Zal wel een foutje zijn. Totdat meerdere mensen in je omgeving dezelfde verzoeken krijgen. Dan lijkt er meer aan de hand.


Giga-groei

Volgens CMO Pepijn Rijvers van Booking.com begon de hotelboekingssite zo'n vijf tot zes jaar geleden meer focus te leggen op het aanbod van woonhuizen binnen de categorie 'homes & appartments'. Een populaire categorie voor bezoekers die iets anders zoeken dan een hotelkamer. ,,Het geeft diversiteit in het aanbod. Vooral als het gaat om woonhuizen met veel design en karakter. We zien echt een giga-groei in deze categorie, zeker in de grote steden," zegt hij.


Concurrentie
Daarom wil Booking.com deze categorie graag uitbreiden. En dus worden woningeigenaren in populaire plaatsen overal in de wereld uitgenodigd hun huis te registreren bij Booking.com. In Nederland niet alleen in Amsterdam, waar de verhuur van privéwoningen een beetje uit de hand loopt, maar dus ook in een stad als Dordrecht, sinds The Passion en Koningsdag bijzonder interessant voor toeristen. ,,Het klopt dat we ons daarmee meer begeven op het terrein van Airbnb,'' zegt Rijvers. ,,In heel de wereld zijn woningen in populaire categorieën en in populaire landen onderdeel van de campagne die we nu voeren."


Giganten
Dat kan een mooie tweestrijd tussen giganten worden. Booking.com telt op dit moment 28,4 miljoen beschikbare accommodaties in 230 landen. Het platform zag zijn marktwaarde volgens de Amerikaanse tech-investeerder Kleiner Perkins stijgen van 41 miljard dollar in 2013 naar 100 miljard dollar in het afgelopen jaar. Dat levert Booking.com een elfde plek op in een rijtje dat gedomineerd wordt door Apple, Amazon, Microsoft, Google en Facebook. Airbnb staat op een 18e plaats, nog achter Uber, en is volgens het trendrapport 31 miljard dollar waard. Het platform telt ongeveer 3 miljoen privé-accommodaties in 192 landen. Hoeveel het bedrijf echt waard is wordt duidelijk als dit jaar de verwachte gang naar de beurs wordt gezet. Dan kunnen de twee bedrijven het gevecht daar voortzetten. 

 

MEEPRATEN OVER DIT ONDERWERP? REAGEER

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft