Bijna helft Britse elfjarigen heeft social media account

Bijna helft Britse elfjarigen heeft social media account
230

Uit een studie van Ofcom die gisteren door de BBC gepubliceerd werd, blijkt dat steeds meer kinderen onder de 13 jaar actief zijn op social media. Dit is opmerkelijk, omdat de meeste sociale platformen een minimale leeftijd van 13 jaar aanhouden. De regels en het toezicht op al die sociale media zijn dan ook niet afgestemd op kinderen van deze jonge leeftijden.

Veel ouders blijken niet op de hoogte van de leeftijdsbeperking van veel social mediaplatformen. Zij houden hun kinderen daarom ook niet tegen wanneer zij een account aanmaken en online actief worden. Uit het onderzoek blijkt dat 8 op de 10 ouders van kinderen op Instagram en Snapchat niet weten dat hun kinderen officieel te jong zijn voor die media.

Van de 11-jarige Britse kinderen heeft 46 procent een social media-account, van de 12-jarigen is dat zelfs 51 procent. Van de 10-jarigen heeft ruim een kwart, 28 procent, al zo’n account. Meer dan de helft (54 procent) van deze kinderen zegt social media te gebruiken om online het nieuws te volgen, maar de meeste gebruiken het om video te kijken (62 procent).

In het onderzoek is ook gevraagd naar ‘fake news’. De meerderheid (73 procent) van de kinderen geeft aan zich bewust te zijn van nepnieuws op social media, maar slechts 40 procent denkt ermee in aanraking te zijn gekomen.

De Britse kinderrechtenorganisatie NSPCC wil dat de Data Protection Bill aangepast wordt, zodat de sociale netwerken gedwongen worden om kinderen beter te beschermen op social media.