Amazon wordt steeds meer een mediabedrijf

Amazon wordt steeds meer een mediabedrijf
178

Amazon onderneemt steeds meer stappen om groot te worden in de advertentiebusiness. Het bedrijf gaat een nieuw kantoor openen in Manhattan. Het kantoor in het hart van New York biedt plek aan 2.000 medewerkers, die zich vooral bezig zullen gaan houden met advertenties. Ook zeggen steeds meer Amerikaanse mediabedrijven expliciet te zijn benaderd door Amazon om hen te interesseren in de advertentiemogelijkheden die Amazon hen en hun cliënten kan bieden.

Het advertentieteam van Amazon groeit snel en onderscheidt zich van de teams van andere platformen, omdat het zich zowel richt op adverteren als retail. Amazon probeert steeds meer bedrijven aan zich te binden die niet verkopen via het platform, maar er alleen op adverteren. Denk hierbij aan kabel- en internetbedrijven, luchtvaartmaatschappijen en restaurants. Er is geen directe link tussen wat deze bedrijven aanbieden of verkopen en de webwinkel.

,,Om echt achter de duopolie van Google en Facebook aan te gaan, moet Amazon verder kijken dan productadvertising alleen, aldus een agency buyer die met Amazon werkt. ,,Retail is tenslotte slechts een onderdeel van de online business.” Saurabh Sharma, director programmatic bij Amazon legt uit dat het grote voordeel van Amazon is dat het platform opereert op het snijvlak van e-commerce en advertising.

Sharma: ,,Het gaat er niet alleen om dat je advertenties op de juiste moment op de juiste plek plaatst, het gaat ook om de juiste relevantie”. Dit betekent dat adverteerders adverteren voor producten of diensten waar mensen mogelijk naar op zoek zijn, gebaseerd op de data die Amazon heeft. Voor een makelaar bijvoorbeeld kan het interessant zijn zich te richten op mensen die hebben gezocht naar verhuisdozen op Amazon.