Amazon opent aanval op ‘pakketbezorgers’ met uitbreiding logistiek

Amazon opent aanval op ‘pakketbezorgers’ met uitbreiding logistiek
354

Amazon heeft weer een nieuwe markt waarop het zijn concurrentiepijlen richt: The Wall Street Journal meldt dat het bedrijf een nieuwe bezorgdienst start, ‘Shipping with Amazon’, waarmee het in de VS de concurrentie aangaat met gevestigde logistieke bedrijven als FedEx en UPS. Eigen pakketten bezorgt Amazon in veel steden al zelf, maar dit deed het bedrijf nog niet voor producten die via het platform bij derden werden gekocht. De bezorgdienst wordt dus uitgebreid, te beginnen in Los Angeles, waarna de nieuwe service verder zal worden uitgerold.

 
Amazon heeft de afgelopen jaren een eigen logistiek systeem opgetuigd, met eigen vrachtwagens, vrachtvliegtuigen en koeriers. Ook experimenteert het bedrijf met het bezorgen tot achter de voordeur met Amazon Key. Amazon start nu eerst met het bezorgen van producten die via andere verkopers op Amazon verkocht worden, maar het concern heeft ook plannen om Shipping with Amazon daarna ook beschikbaar te maken buiten het Amazon ecosysteem. Hiermee wordt Amazon in de VS een directe concurrent van FedEx en UPS.

Adweek schrijft dat ‘experts uit de industrie’ geloven dat dit laat zien hoe belangrijk het bezorgen is geworden. Juist in het laatste stukje van het logistieke proces, waar een bestelling wordt bezorgd bij de klant, valt voor e-commercespelers nog veel te winnen. In deze ‘last mile’ zitten de kansen voor groei en winst. Pierre Winand, president en CEO bij Radial: ,,De markt blijft Amazon toestaan ieder winstgevend businessmodel dat het kan vinden, te vernietigen. Ook al zou deze stap van Amazon in de overvolle Amerikaanse wereld van de logistiek tot een prijzenoorlog kunnen leiden tussen de grote logistieke partijen, het zou ook in het voordeel kunnen werken van retailers en consumenten, zolang het de kwaliteit en betrouwbaarheid niet beïnvloedt.”