Amazon op de vingers getikt vanwege ‘automatische’ bestelling 

Amazon op de vingers getikt vanwege ‘automatische’ bestelling 
168

Een Amazon TV-commercial die een Amazon-apparaat triggerde om zelf een bestelling te plaatsen, dat klinkt als slechte science fiction. En toch is het gebeurd. Vorige week tikte de Advertising Standarts Authority (ASA) Amazon TV op de vingers vanwege een reclame waardoor een consumentendevice zelf een bestelling voor kattenvoer plaatste. ASA noemt het spotje ‘sociaal onverantwoordelijk’.

Amazon verklaarde dat het technologie heeft die juist voorkomt dat dit soort dingen kunnen gebeuren. In dit geval had de consument de bestelling zelf geannuleerd, maar als dat niet gebeurd was, was deze volgens Amazon alsnog automatisch niet door gegaan.

Toch roept de reclame vragen op over de privacy en veiligheid van de stemgestuurde devices. Volgens Tom Ollerton, innovatiedirecteur van We Are Social, laat dit zien dat apparaten als Amazon Echo en Google Home nog steeds significant onderpresteren vergeleken bij dotcom ervaringen.

Ook juridisch kan het een probleem zijn dat deze devices kennelijk zo makkelijk aangezet kunnen worden tot zelfstandige aankopen. Het is voor fabrikanten van deze producten namelijk veel moeilijker om ze te beschermen tegen commercials van derden die ze tot een aankoop aanzetten, waardoor andere partijen hier misbruik van kunnen maken.