Alibaba’s Singles Day gaat weer voor recordomzet

Alibaba’s Singles Day gaat weer voor recordomzet
282

Alibaba’s CEO Daniel Zhang verzorgde afgelopen week de aftrap van Alibaba’s 11.11 (Singles Day) Global Shopping Festival met een grote modeshow in Shanghai: ‘See Now, Buy Now’. The Drum schrijft dat Alibaba met het event, dat ruim drie weken duurt, laat zien dat het zich richt op een mix van e-commerce en entertainment met live-streaming, korte contentvideo’s en gepersonaliseerde features.

Alibaba’s CMO Chris Tung legt uit: ,,We tillen de shopping-ervaring van een op schappen gebaseerde productpresentatie omhoog naar een op content gebouwde ervaring voor de bezoekers van onze app.” Het platform wil daarbij niet alleen een winkelcentrum zijn waar consumenten in aanraking komen met de grootste merken ter wereld, maar ook een ,,erg informatief medium voor shoppers,” aldus Tung.

Wat begon als een online sale van 24 uur is nu een 24-daags evenement geworden. Dit jaar probeert Alibaba online en offline shoppen te integreren door pop-upwinkels en smart-stores te openen waar consumenten producten kunnen proberen. Betalen kunnen ze daar via gezichtsherkenning. Ook zijn er AR-games om meer bezoekers te trekken en worden er prijzen en coupons verloot. Meer dan 140.000 merken zijn verkrijgbaar tijdens het sale-event, waaronder 60.000 internationale merken, zoals Adidas, Bose, Mattel, Nike, Siemens, Unilever en Zara. Deze proberen zich via Alibaba in de kijker van de Chinese consument te spelen.

Singles Day, Alibaba’s ‘koopjesdag’ 11.11, is uitgegroeid tot ’s werelds grootste e-commerce event. Vorig jaar werd een recordomzet van omgerekend zo’n 17,4 miljard dollar behaald. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de succesformule gekopieerd wordt. Dit jaar organiseert ook Bol.com een Singles Day, omdat de Nederlander volgens de ‘winkel van ons allemaal’ klaar is voor ‘dé feestdag voor jezelf’. ‘Singles Day is dé feestdag waarop jij jezelf eens flink mag belonen. Niet omdat het je verjaardag is, maar omdat je het jezelf gunt,’ schrijft Bol.com erover op de website.

Of ‘dé feestdag voor jezelf’’ net zo’n succes wordt als zijn Chinese equivalent weten we na 11 november. Black Friday is inmiddels ook in ons land een begrip, dus wie weet. Na de elfde zal ook blijken of Alibaba erin geslaagd is het succes van de eerdere edities te evenaren of misschien zelfs, weer, te overstijgen.